Как да отгледате сами магданоз, розмарин и джоджен?

Ако решите да отгледате сами тези три подправки, през цялото лято ще разполагате със свежи аромати и вкусове на трапезата си

билки Лятната кухня обича свежите подправки, затова обърнете внимание на тази статия.

Магданоз

Една подправка, която е обичана от почти всяко ястие. Магданозът е двугодишно растение, което цъфти от юни до юли. Засява се през март чрез семена или корени и никне на тъмно. Изнася се навън в началото на пролетта. Необходимо е почвата й да се поддържа влажна, но немного. Обича светлината, но ако имате сянка на балкона си, не се колебайте да сложите магданоза там. През зимата се държи на сухо и прохладно и се полива от време на време.

Джоджен

Можете да го ползвате пресен или да си отгледате джоджен за сушене. Той е многогодишно растение. Засява се напролет чрез семена или чрез разделяне на стари коренища. Цъфти от юни до август. Не го поливайте прекалено, достатъчно е почвата му да бъде влажна. Подправката обича слънце. Върховете на издънките му се изрязват, за да се образуват нови клонки.

Розмарин

Той е вечнозелен и ако го отглеждате правилно, може да добие доста големи размери. Затова му отделете по-голям съд. Хубавото е, че е едно от най-непретенциозните растения и многото грижи по-скоро ще му навредят. Засяването му е сложен процес чрез резници или семена затова най-добре си купете готово растение – има го на всеки пазар и във всеки по-голям супермаркет. Цъфти от май до юни, а след като прецъфти, трябва да се подреже. Полива се малко в периода на израстването. Като цяло предпочита сушата. Обича светло, топло, дори горещо.

Но трябва да се пази от вятър. Когато температурите паднат под 0 градуса, го приберете на светло и прохладно място и го изнесете чак когато навън се запролети. През зимния период се полива по-малко.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар