Научете за тези любопитни суеверия на хората по света

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Суеверия има навсякъде. Някои са забавни, други неразбираеми, има други плашещи. Почти навсякъде могат да се открият страхове от урочасване, както и вяра в различни амулети и талисмани.

sueveriataДа ти мине котка път

Оказва се, че за някои това е плашещо и човек веднага трябва да реагира: например в Русия се хващат за копче или плюят през рамо. А във Великобритания смятат пресичането на пътя от черна котка за голям късмет. Откъде такива разминавания? Всичко за котките, по един или друг начин, е свързано с Древен Египет. За египтяните котката била важна за всяка къща – носела благополучие. Постепенно легендите в различни страни превърнали черната котка в опасен враг: ако ви се появи, значи Дяволът ви изкушава. Ако проявите благоразумие и се отнесете мило с котката, дяволското в нея ще ви донесе не нещастие, а късмет. Ето защо суеверията, свързани с това мило създание, са толкова различни.

Цифрите

В Китай цифрата 8 е на особена почит, защото названието й звучи точно като думата късмет. В някои японски болници не номерират етаж 4 и 9. Защо? Отговорът е ясен: за японците четворката се асоциира със смъртта, а думата за деветка звучи като болест. Японците си имат и други странности: те вярват, че ако отговориш на бълнуващия в съня си човек, можеш да се разделиш с късмета си. А традиционните клечки за хранене никога не се поставят забодени в ориза – това е знак за наближаваща смърт, както и поглеждането към огледалото в тъмната част от денонощието – някои японци и до днес покриват огледалата нощем.

Другите животни

Не само котката е добър или лош знак.

За англичаните да видиш едновременно две врани е лоша поличба. Към това могат да се добавят и още странни английски суеверия: да не се минава под стълба и да не се отваря чадър на прага на дома. При италианците се смята, че в дома не бива да влиза птица, но ако случайно чуят кихаща котка, това е знак за щастие. Има места по света, където вълчият вой край дома се смята за предвестник на студове. А когато врабците се „къпят“ в пясък и прах, това е на дъжд. Когато наоколо се чува сова, това означава, че скоро ще се роди дете. Колкото и неприятно да е за всеки муха да попадне в чинията му, за някои хора това е предвестие за подарък. Паякът пък носи късмет, затова някои хора не обират паяжините в дома си, за да не нарушат спокойствието на паяците. А когато кон цвили твърде силно, това означава, че ще получите хубава вест.

Опасните мустаци

Повечето китайци съвсем не одобряват носенето на брада и мустаци – смята се за лоша поличба, която може да докара на обитателите на дома само неудачи. След полунощ никой китаец не си позволява да си реже ноктите, за да не извика си духовете на покойниците. В Китай има и доста суеверия за метлата: свързват този предмет с нечисти сили. Да удариш човек с метла не е болезнено, но китайците вярват, че така обричат ударения на пожизнено проклятие.

Ето някои обяснения на най-разпространените суеверия.

Защо не трябва да се предприема нищо в петък? Смята се, че на този ден Каин е убил Авел. С времето този ден от седмицата е превърнат в символ на нещастието в някои страни.

Защо да не се здрависваме и да не си подаваме нищо през прага? В  древни времена прахът на починалите се закопавал под прага и не си предавали нищо над него, за да не ги безпокоят.

Защо да не се връщаме, ако сме преполовили пътя? И това е свързано с прага като граница между световете. Ако не изпълни планираното, човек се връща вкъщи недоволен, а на прага го чакат духовете на предците. За неутрализация на лошия късмет, тръгвайки отново, човек трябва да погледне в огледалото, за да удвои енергията си.

Защо не трябва да поемаме храна направо от нож? Вярва се, че ако хапваш направо от ножа, може да станеш зъл човек. На какво се дължи това? Когато се използвали първите ножове, те имали сакрален смисъл не просто като оръдие на труда, а като защита – от реални опасности и нечисти сили. Подобен магически предмет изисква и особено отношение – ако се храниш с него, значи разгневяваш духовете, които те правят по-агресивен.

Защо да не взимаме нищо от кръстопът? Колкото и да ви се иска да приберете интересна вещ, намерена там, където се кръстосват пътища, има места по света, на които вярват, че това е опасно. Кръстопътят е мистично място, където се пресичат паралелни светове. Има вярвания, според които болест или липсата на късмет може да се прехвърлят върху някакъв предмет и той да се изхвърли на кръстопът – за да се отърве човек от неприятностите завинаги. Точно затова, за да не прехвърлите чуждите нещастия върху себе си, е добре да не взимате нищо от кръстопът, казват най-суеверните хора.

Съвети за късмет на 13-ти, петък

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар