ТЕСТ – Как се справяте с емоциите си?

Постоянното бързане, лудницата в работата, дълговете – всичко това може да изкара всеки човек от равновесие. А понякога и дреболиите могат да ни лишат от душевно спокойствие. Някой ви е нагрубил в трамвая, шефът ви се е накарал, счупили са любимата ви чаша – и часове наред водите вътрешни диалози с човека, който ви е наранил, самосъжалявате се и страдате поради тази вселенска несправедливост. Съвременната динамика на живота ни предоставя голямо разнообразие от стресови ситуации. Но на едни им се отдава да запазят самообладание и позитивна нагласа, а други постоянно преживяват, страдат. Има начин да си помогнете и да се справите с негативния поглед към нещата.

Отговорете с „да” или „не” на следните въпроси и вижте резултатите и съветите на специалистите.

  1. С лекота ли нарушавате диетата си?
  2. Лесно ли е да ви изкарат „извън релси“?
  3. Случва ли се да не разбирате на какво се смеят останалите?
  4. Често ли ви се налага да решавате сложни задачи?
  5. Казват ли ви, че много драматизирате ситуацията?
  6. Случва ли се да отлагате работата „за после“?
  7. Истина ли е, че ви е много трудно да откривате нови начини за решаване на проблемите?
  8. Често ли се оплаквате от съдбата си?
  9. Имате ли усещането, че се карате с близките и приятелите си?

Резултати

Изчислете резултата си, като имате предвид, че всеки положителен отговор ви дава по 1 точка.

8-10 точки: преживявате сериозен стрес. Ситуацията се е утежнила дотолкова, че приятелите ви вече са се отчаяли и отказват да се опитват да ви помагат. Трябва да преосмислите отношението си към живота и да отделяте повече внимание на емоционалното си състояние.

4-7 точки: като цяло се справяте със ситуацията, но нервното напрежение расте с всеки изминал ден. Не забравяйте за любимите си занимания и интереси. Не изпадайте в отчаяние, ако нещо не се получи. Все пак, от всяка ситуация има изход.

1-3 точки: много добре контролирате емоциите си. Това не значи, че сте хладнокръвни или безразлични, просто успявате да овладявате емоциите си. Успешно се справяте с всички проблеми и радвате близките си със своята подкрепа и помощ.

Специалистите съветват

– Като начало – открийте причината за безпокойството и оценете мащаба на „катастрофата“ – наистина ли са нужни неотложни мерки или е достатъчно да погледнете на проблема от друга страна?

– Направете план за действие, ако можете да промените нещо, и пренебрегнете ситуацията, ако не сте в състояние да й повлияете. Например: ако сутринта партньорът ви повишил тон, когато „бурята“ отмине, поговорете с него и го помолете да избягва тези реакции. А ако ви е нагрубил непознат в автобуса, то е доста глупаво да преживявате това, особено ако вече не сте там.

– Решавайте проблемите по реда на възникването им. Безсмислено е да не спите цяла нощ от тревоги за утрешната си презентация. Много по-лесно ще се справите със страха, ако се подготвите внимателно.

– Старайте се да обмисляте нещата главно за себе си. Не си струва да се вълнувате дали вашата приятелка най-накрая ще се раздели с ужасния си приятел, както я съветвате – дори и вашето мнение да е правилно, това си е нейният живот. По-добре бъдете на линия, когато ще сте й нужни.

Емоциите ни разболяват!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар