Най-добрите съвети за бързо заспиване са ТУК!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Чувствате се уморени след натоварен ден. Мислите, че ако легнете, ще заспите още преди главата ви да е опряла възглавницата. Но уви!

заспиване Въртите се в леглото и високите нива на адреналин не ви позволяват да се отпуснете. От опит знаете, че недоспиването ще ви се отрази зле на следващия ден: концентрацията ви ще е влошена, работоспособността – понижена, а раздразнителността – повишена. Д-р Робърт Оксман от Американската академия за профилактика на съня съветва първо да вземете топла баня или да почетете книга на приглушена светлина. Температурата в стаята трябва да е 18-20 градуса. Ако редовно имате проблеми със заспиването, придържайте се към изпълнение на едни и същи дейности преди лягане.

Мнозина ползват мобилния си телефон като будилник и го държат на нощното шкафче. Д-р Оксман припомня, че излъчването му може да затрудни заспиването. А и когато смартфонът ви е на ръка разстояние, лесно ще посегнете към него, за да видите какво се случва в социалните мрежи или за да проверите имейла си.

Упражненията с дълбоко дишане помагат и в този случай. Мозъкът ви разбира, че се опитвате да релаксирате и изпраща команди на тялото да се отпусне. Ето какво съветва експерт от специализираното издание “ Psychology Today„: „При вдишване визуализирайте в главата си чистия въздух, който нахлува в дробовете ви, минава през тялото и прочиства клетките. При издишване си представете как всички токсини и негативни емоции се изхвърлят, оставяйки организма ви напълно възстановен. Фокусирайте се върху вдишването и издишването и ви гарантирам, че ще започнете да се чувствате по-спокойни.“ Ефектът от тази техника в началото може да е слаб, но ако я практикувате редовно, ще постигнете максимални резултати.

Постепенното отпускане на мускулите също гони напрежението и стреса, които не ви позволяват да заспите. Започнете от пръстите на краката. Свийте ги и бройте до 7. След това отпуснете. Направете същото упражнение с другите мускулни групи, като вървите нагоре по тялото, докато стигнете врата.

Броенето на овце преди заспиване, което знаем от нашите баби и дядовци, препоръчват и съвременните лекари. Еднообразният ритъм може да постави мозъка ви в готовност за сън. Но ако броите отзад напред или през 3 числа, това не ви позволява да отвличате вниманието си от тревожни мисли и предстоящи задачи, пише „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар