Защо важно редовно да се прави цитонамазка?

През последните години лекарите у нас отчитат скок на онкогинекологичните заболявания, като успоредно с това спада възрастовата граница

10 цитонамазка Ракът на маточната шийка е сериозна диагноза, но той се открива лесно и се подава на лечение. Заболяването може да се хване в „предраковия“ стадий, т.е. още при регистриране на изменения, които водят до развитието на концерогенни клетки. Установено е, че гинекологичният рак се причинява от т.нар. човешки папилома вируси. Те са около 40, но с доказана злокачественост са само 5-7. Патогените в много случаи не причиняват симптоми. Те могат да бъдат разкрити с ПАП-теста, известен с популярното наименование цитонамазка. Това изследване позволява ранно диагностициране на предракови състояния.

Специалистите съветват жените, които водят полов живот, веднъж годишно да си правят цитонамазка. Може и през две години, но в никакъв случай не бива да се пропуска. Това е много важно, защото в началните стадии ракът на маточната шийка се лекува щадящо. Гинеколозите назначават специфични имуностимулатори, които се приемат по схема в продължение на 3-4 месеца. След това тестът се повтаря, за да е сигурно, че организмът се е справил с вирусите. Ако се пропуснат ранните етапи, карциномът става инвазивен и може да се наложи отстраняването на матката.

Ваксината срещу злокачественото заболяване е мощна профилактична мярка. Тя създава специфичен имунитет и укрепва силите на организма в битка с папилома вирусите, помагайки на тялото да се самоизчисти и да се пребори с инфекцията. Ваксината обаче само намалява опасностите от развитие на рак на маточната шийка. В никакъв случай тя не отменя задължението жените да ходят на профилактични прегледи и на изследвания.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар