Научете някои любопитни факти за парфюмите

Знаете ли, че…

Паметта за миризми е много по-силна от зрителната и вкусовата. И работи много по-добре в следобедните часове, отколкото сутрин. Затова, когато решите да купувате парфюм, правете избора в по-късен час, а не преди обяд. Дамите са по-привилегированият пол в този случай – те имат много по-точен усет от мъжете, когато става дума за аромати.

Зависи и от човека

Един и същи аромат се възприема различно в зависимост от това кой го „носи“. Причината е, че мирисът зависи и от… човешката кожа. Уханието се променя и по други причини – например от възрастта, при спазване на диета, при активно спортуване и т.н. „Виновна“ в този случай е химията на тялото, която не е константна, а се влияе от промените.

Първият

Счита се, че първият парфюм в света е използван преди 3500 години в Древна Тива. Поне това показват фрески по стените на гробницата на царица Хатшепсут. А думата парфюм идва от латинското per fumum, което означава „през дим“. Причината е, че един от първите аромати, използвани за неутрализиране на лошите миризми, е бил… тамянът.

Най-скъпият

В книгата „Световни рекорди на Гинес“ е включен и най-скъпият парфюм за всички времена. С уговорката, че винаги може още, засега победител в тази категория е Clive Christian’s №1 Imperial Majesty. Той струва 200 000 долара. Ароматната течност, направена от 200 редки съставки, е налята в уникален флакон с декорации от злато и 5-каратов диамант. При поръчка получавате парфюмчето чрез куриер, който пристига с бентли. Проблемът е, че от него са произведени едва 10 флакончета.

Съхранение

Най-добрият начин да запазите максимално дълго аромата, е като приберете флакона на сухо, хладно, по възможност тъмно място. И не бързайте да изхвърляте опаковката – тя е перфектната кутия за неговото съхранение.

 

Как да разберем дали парфюмът, който купуваме, не е менте?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар