Сакото никога не е излизало от мода!

Дълго време сакото бе незаслужено прибрано в дъното на дамския гардероб.

sakotoНе, че не се носеше, но не бе сред най-модерните, иначе казано – хитови дрехи. През този сезон световните дизайнери го реабилитираха и опънаха червен килим пред него за триумфалното му завръщане. Но и сакото, досущ като всяка друга дреха, има някои специфични особености, които е добре да знаете, ако искате да изглеждате наистина впечатляващо.

С КАКВО ДА ГО НОСИТЕ

Добрата новина е, че имате безкрайно много варианти за комбиниране. Може да носите сакото както с панталон, така и с различни по дължина и стил поли. Единственото, което трябва да спазите, е да съобразите силуета на сакото с вида на съответната дреха. Спортното например няма да стои добре с една романтична и много дълга пола. Елегантното, което обгръща тялото и подчертава формите, се съчетава добре с рокли с А-силует или поли „камбана“. Така талията ще бъде допълнително подчертана. Не е подходящо за класически прав панталон. За такъв тип панталон далеч по-удачно решение е класическото сако с едноредно или двуредно закопчаване, както и това с мъжка кройка. По-елегантният панталон, особено ако е от тежко падаща материя, търпи вталено сако, но задължително трябва да присъства и някакъв класически елемент – например остри ревери.

НЕОБИЧАЙНИТЕ РЕШЕНИЯ

Става дума за нестандартните комбинации, които обаче може да си позволите само при определени поводи и на определени места. Ако например в ежедневието си спазвате определен делови стил на обличане, то трябва да се придържате към по-класически и традиционни модели.

Но за вечер спокойно може да облечете и нещо по-необичайно. Какво например?

Елегантната вечерна рокля комбинирайте не с шал (като връхна дреха), а с… фрак. Но нека не е черен – все пак, пролет е, а и сте дама. Заложете на нежните, пастелни цветове или класическото бяло. Ефирната дантелена рокля пък ще стои интересно със сако без ръкави. За най-младите е идеална комбинацията от къси панталонки, мъжки тип риза и вталено сако, което достига до… петите.

ПОДЧЕРТАНИТЕ РАМЕНЕ. За целта дизайнерите вкарват в употреба отново познатите подплънки, които оформят силуета в горната част на торса.

ДЖОБОВЕТЕ С КАПАЦИ. Дори и фалшиви. Те са детайл, който позволява да бъде оптически променен размерът на талията, стига да бъдат поставени под определен ъгъл.

КАНТОВЕТЕ. Още една стратегическа добавка към сакото. С тяхна помощ може да се извае допълнително силуетът. Ако например са поставени само вертикално, това ще издължи фигурата визуално.

 

Как избирате полата, която най-много ви подхожда?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар