10 знаменитости, които са преборили рака на гърдата

Синтия Никсън (диагностицирана 2006 г на 40 години)
В началото звездата от „Сексът и градът“ – Синтия Никсън се колебае дали да разкрие, че е болна от рак. Злокачественото образувание е открито в дясната й гърда по време на рутинна мамография. Никсън, известна най-вече с ролята си на отговорната Миранда Хобс, не иска нейното състояние да става публично достояние по време на нейното лечение. „Не исках папараци в болницата и излишно напрежение, което създава пресата“ споделя Синтия Никсън пред Ню Йорк Дейли Нюз след като вече е излекувана. Тя се подложила на лумпектомия и радиация. В последствие актрисата, чиято майка също преживява рак на гърдата, решава да разкаже историята си осъзнавайки, че тя може да послужи като вдъхновение за други жени в риск. Актрисата сега служи като посланик Susan G. Komen for the Cure.

Шерил Кроу (диагностицирана 2006 г на 44)
Аз съм ходеща реклама за ранно откриване на болестта“, заявява Шерил Кроу през октомври 2006 г, когато откриват подозрителни калцирания и в двете й гърди след рутинна мамография. Рокерката веднага отложила турнето си, оперирала се и се подложила на седем седмично лечение с радиация в допълнение с акупунктура и билкови чайове. Кроу, чийто годеж с колоездача Ланс Армстронг завършва около времето на диагностицирането й, е била в състояние да пропуснете химиотерапия, тъй като ракът бил хванат доста рано. През март 2007 г Шерил Кроу (която няма фамилна анамнеза за рак на гърдата) внася петиция до Конгреса за финансиране на изследвания за възможните връзки между рака на гърдата и факторите на околната среда.

Еди Фалко (диагностицирана 2003 г на 40)
Когато звездата от  „Семейство Сопрано” Еди Фалко е диагностицирана с рак на гърдата, тя го запазва в пълна тайна и не казва нищо дори и на снимачната площадка на шестия сезона на хит поредицата на HBO, в която тя играе съпруга на мафиот. Фалко потайно се подлага на лечение и се появи без рак и с къса коса през 2004 година.
Тя казва, че предпочела да остане в мълчание, защото тя не искала суетене или жалост. „За мен беше много важно да запазя диагнозата си в тайна дори от колегите от екипа ни, защото добронамерените хора ще ме подлудяват питайки “ Как се чувстваш? „.

Кайли Миноуг (диагностицирана 2005 г на 36)
Една погрешна диагноза почти погубва шанса на Австралийската поп звезда Кайли Миноуг да се бори и победи рака на гърдата. Това било така, докато тя не решила да направи втори кръг от тестове и открива бучка в лявата си гърда. Подлага се на частична мастектомия, химиотерапия и радиация.
Певицата се появи в ефир след това изпитание с обръщение към всички жени да се вслушват във вътрешния си глас когато отиват на лекар. „Само защото някой е в бяла престилка и с големи медицински инструменти не означава непременно, че е прав“, казва тя през 2007 година.

Елизабет Едуардс (диагностицирана 2004 г на 55)
Елизабет Едуардс е отчуждената съпруга на бившия кандидат за президент Джон Едуардс, майка на три деца и бивш адвокат. Тя отлагала мамографиите си в продължение на четири години. Обаче през 2004 г открива голяма бучка в дясната си гърда, която се оказа ракова.
След химиотерапия, операция и радиация, Едуардс изглежда излекувана и без рак. Но през 2007 г, лекарите откриват, че ракът се е разпространил до едно от ребрата, бедрените кости и белите дробове. Тя загубва битката си с рака през 2010 г, на възраст 61 години.

Робин Робъртс (диагностицирана 2007 г на 46)
Водещата на Good Morning America, Робин Робъртс направила име с интервютата си с редица класни спортисти, актьори и други новинарски личности.  На 31 юли, 2007 г, тя обръща камерата срещу себе си, за да обяви, че е диагностицирана с рак на гърдата.
Направих си самостоятелен преглед на гърдите си и намерих нещо, което предизвиква страх във всички жени: открих бучка„, казва тя в съобщение публикувано онлайн в деня на нейната операция. Робъртс претърпява осем курса на лечение с химиотерапия, последвани от радиация и сега се счита за оздравяла.

Жаклин Смит (диагностицирана 2002 г на 56)
Иконата на седемдесетте и бивш модел – Жаклин Смит е помнена най-вече като Кели Гарет, една от трите секси частни следователи в телевизионната поредица на „Ангелите на Чарли“, но напоследък тя е в преследване на рак на гърдата, а не на закоравели престъпници.
През 2002 г, открива че има рак на гърдата в начален стадии. „Отидох за ежегодната си мамография, мислейки, че всичко ще бъде наред. Те видяха нещо подозрително, но не изглеждало като рак. Когато резултатите от биопсията се върнаха, се оказа, че е точно това.“ Тя претърпява лумпектомия и радиационно лечение, а по-късно става подръжник на групи като Susan G. Komen for the Cure. Смит, също така, говори публично за разпознаването на рисковите фактори от рак на гърдата, като част от програмата Силата е в знанието.

Кристина Апългейт (диагностицирана 2008 г на 36)
За повечето жени, идеята за раздяла с едната гърда, да не говорим за двете е невъобразима. Но това е, което актрисата Кристина Апългейт, избрала да направи след като разбрала че е болна от рак на гърдата през лятото на 2008 г, въпреки че ракът бил установен само в едната гърда.
Апългейт, която имала положителен резултат за генна мутация за рак на гърдата тип 1 и чиято майка е оцеляла два пъти след рак на гърдата, избира пълна мастектомия, за да намали вероятността ракът да се разпространи или да се върне. Апългейт се подлага и на операция за реконструкция на гърдите и основава фондация за жени с висок риск, които не могат да си позволят тестване с ядрено магнитен резонанс. Според актрисата, това й дало възможност за започване на по-ранно лечение и за излекуване.

Мелиса Етъридж (диагностициран 2004 г на 43)
Рок изпълнителката Мелиса Етеридж се появява на сцената на наградите Грами през 2005 напълно плешива, след като е приключила строг режим на химиотерапия и радиация след лумпектомия. Тя открива бучка в лявата си гърда година преди това, докато е под душа и е била вдъхновена да напише песента „I Run for Life“ за битката срещу рака на гърдата.
Етъридж е загубила баща си, леля си и баба си от рак, а описва своя опит като водещ към „духовно пробуждане“. Това ме научи, че не трябва да правя нищо, което не обичам напълно“, каза тя през  септември 2007 година.

Диан Карол (диагностицирана 1998 г на 63)
За Диан Карол, която участва в „Анатомията на Грей” в ролята на майка на д-р Престън Бърк, ракът на гърдата идва в много често срещана възраст за американските жени – началото на 60-те. Но Карол (която през 1968 г става първата афро-американска актриса звезда в собствен телевизионен сериал) няма семейна история на заболяването и ракът бил изненада. Тя претърпява лумпектомия и 36 радиационни лечения. По-късно тя призовава повече жени в постменопауза да се изследват. През 2008 г тя издава книга: The Legs Are the Last to Go: Aging, Acting, Marrying & Other Things I learned the Hard Way.

 
Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар