Това са 12-те най-красиви цветя на света!

Цветята са най-милите неща, които Бог е сътворил, но не им е дал душа!

Наистина Бог е творец и цветята са може би едно от най-добрите му творения! Този дар от природата от векове ни помага да изразим нашите емоции и чувства! Тяхната красота, аромат и брилянтни цветове са достатъчни, за да накарат човек да се усмихне.

Ето списък на 12-те най-красивите цветя в света!

 1. PassifloraПасифлора

Пасифлората е многогодишно растение с над 50 вида и принадлежи към семейството Passifloraceae. Това лилаво, синьо и бяло цвете се състои от десет чашелистчета и венчелистчета и е широко около 10 cм. Те са харесвани много заради уникалната си форма. Освен че е изключително красиво, това екзотично цвете има висока лекарствена стойност.

 1. gazaniaГазания

Газанията произхожда от Южна Африка, от семейство Asteraceae. У нас е известна с името летен гербер. Най-хубавото на това цвете е, че вирее в различни цветове, ярки и блестящи нюанси на розово, тъмно червено, жълто и оранжево. Листенцата на това прекрасно цвете идват в единични цветове, както и в степенувани нюанси.

 1. plumeriaПлумерия

Тя е родена в Бразилия, Карибите и Централна Америка в няколко разновидности. Принадлежи към семейството Apocynaceae и е известна със своя хипнотизиращ аромат и красота.Може да се срещне в ярки цветове като розово, червено, жълто и други. Листата отделят бял, токсичен сок.

 1. ChrysanthemumХризантема

Карл Линей, баща на съвременната таксономия, е кръстник на това красиво цвете. Името му означава „златното цвете“ от гръцки („Chrys“ е златен, „anthemon“ означава цвете). Цветята могат да бъдат помпозни, декоративни или като маргаритка.  Хризантемата символизира оптимизъм, дълъг живот, вярност и радост.

 1. dahliaДалия

Това грудково храстовидно многогодишно растение обикновено се намира в Мексико, Колумбия и Централна Америка. Има над 30 вида и различни размери с цветове, които варират в различни нюанси на оранжево, червено, розово, лилаво, бяло и други. Далията е обявена за национално цвете на Мексико през 1963 година.

 1. orchideaОрхидеи

Орхидеите са невероятно много сортове, над 25 000 вида по 800 рода! Това растение може лесно да се адаптира към околната среда и затова се среща в почти всички краища на света. Със своите красиви листенца и живи цветове, орхидеите са фаворит сред цветарите и любителите на цветя по целия свят!

 1. tulipЛале

Това многогодишно растение с панаирджийски цветя принадлежи към рода на Tulipa. От Азия до Африка, лалето е сред най-култивираните цветя. Различни видове и хибриди на това изключително красиво цвете могат да се видят в градината като рязан цвят или като саксийни растения. Лалетата се предлагат в няколко цвята и форма. Има над 100 известни вида това невероятно растение.

 1. white_water_lilyВодна лилия

Лилиите са забележително красиви цветя. Разцветът трае около 3 дни и след това се заменя. Водните лилии са в различни цветове и често са ароматни. Освен че е национално цвете на Виетнам и Индия, N. Nucifera се смята за свещено от последователите на будизма и хиндуизма.

 1. MagnoliaМагнолия

Малко неща са толкова красиви, колкото магнолията в пълен разцвет! Носи името на Пиер Мангол, популярен ботаник и има над 200 вида – в розово, лилаво или бяло и размерът може да бъде някъде между 3 до 12 мм в диаметър. Това цвете е символ на красота, нежност и женственост.

 1. callaКала

Символ на величие и красота, калата е изключително красиво цвете, което се използва широко за букети и декоративни цели. Тези цветя са родом от Южна Африка. Има ги в нюанси на зелено, жълто, розово, лилаво.

 1. Bird-of-ParadiseРайска птица

Райска птица е необичайно име за едно цвете. Това екзотично цвете е известно като райска птица заради своята форма. То принадлежи към семейството Strelitiaceae. С уникалната си форма и ярки цветове, райската птица е безспорно един от най-красивите цветя, присъстващи в света.

 1. roses-bouquetРоза

О, да, повечето списъци „топ-красиви цветя“ запазват мястото на номер едно за нея! Това красиво, благоуханно цвете има всичко каквото е необходимо, за да бъде най-красивото цвете в света. Не би било погрешно да се каже, че розата е синоним на красотата и любовта.

Съгласни ли сте, че това наистина са най-красивите цветя на света? Има ли някакъв друг цвят, който заслужава да бъде част от този списък? Напишете в коментарите!

Уред за сребърна вода

Уред за сребърна вода

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар