Как вреди на здравето студеното време?

Ниските температури ни подлагат на сериозни изпитания, защото организмът много по-трудно понася студа, отколкото топлината

студено време През зимата хипоталамусът – център на вегетативната нервна система, изпраща сигнали за свиване на кръвоносните съдове. Това до известна степен предпазва от загуба на топлина. Тялото е така устроено, че да поддържа температурата на органите, разположени във вътрешността му – сърце, черен дроб, бял дроб, бъбреци, мозък. Дори треперенето на мускулите, което се явява реакция на организма към студа, има задача да поддържа нормалната им температура.

Има външни прояви на тялото в зимните дни, които предупреждават, че не сме в цветущо здраве.

Ако дъхът ви спира от студения въздух, това издава нарушение в дихателните функции. Възможните причини са: възпаление на бронхите или първи признаци за исхемична болест на сърцето -дихателният спазъм при излизане на студено е типичен симптом на развиваща се стенокардия.

Студеният вятър ви причинява главоболие или световъртеж – това може да е проява на студова алергия или на микроспазъм на съдовете на главния мозък. Вторият случай понякога бележи начало на атеросклероза-образуване на холестеролрви плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Желателно е да посетите невролог и да проверите нивото на холестерола си.

Когато устните ви силно изсъхват и се напукват, а кожата на лицето изпръхва, възможната причина е недостатъчно усвояване на мастноразтворимите витамини, най-вече на витамин Е. Това се случва често при нарушения в храносмилателния тракт, особено при гастрит. Не приемайте безконтролно антиацидни средства и не „лекувайте“ стомаха с воден разтвор на хлебна сода. Посетете специалист и проведете изследвания.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар