Възпитайте себе си, преди да започнете да възпитавате детето

Родителите имат лоши навици, които ще е добре да поправят или изкоренят навреме, ако искат да възпитат добре децата си

Самокритиката
дете възпитание

Когато мама често седи пред огледалото и повтаря колко е напълняла и какви кръгове има под очите, до детето отива сигнал, че самоуважението минава през номера на дрехите и съвършенството на външния ни вид. Децата и особено момиченцата се влияят силно от това, което казва и прави майката. Това може да ги накара самите те да не харесват, когато поотраснат, това, което виждат в огледалото, и да имат проблеми със самочувствието си. Така че един случайно изпуснат коментар за отеснелите ви след празниците джинси може да допринесе за хранителните проблеми на вашето дете в бъдеще.

Емоционалното хранене

Ако използвате храната, за да се почувствате по-добре, когато сте тъжни или разочаровани, подавате опасен сигнал към децата си. Така им показвате, че храната е начин да се почувстваш щастлив. Същото важи и за шопинга или за гледането на телевизия. Използвайте други начини за повдигане на духа. Когато споделяте на детето си, че не се чувствате във форма, покажете му как е най-полезно да се излезе от състоянието – отидете на спорт, на разходка или се вижте с приятели.

Заседяването пред мониторите

Не може да искате от детето да остави телефона си в стаята, докато вечеряте, ако самите вие отговорите на три съобщения и проверите мейла си два пъти, докато се храните. Дори да е свързано с работата ви, внимавайте колко време прекарват е пред таблети, телефони и компютри, когато сте с децата, защото те ще наследят вашия модел.

Внимавайте, когато се връщате от работа и посягате веднага към бутилката вино с думите: „Ох, най-после! Така имах нужда от една чашка!“ Дори детето ви да е малко, този модел ще се запечата у него и един ден ще го повтори, бъдете сигурни. Същото е и с нуждата от кафе за събуждане и енергизиране. Направете нещо добро и за себе си, и за детето, като вместо алкохол пробвате релаксация, а вместо кафе – фреш и спорт.

Превръщането на всичко в състезание

Не втълпявайте на детето си, че съседът или съучениците са по-атлетични, по-ученолюбиви или нещо друго повече от него. По-скоро го награждавайте за старанието и за постоянството му. Мотивирайте го с похвали и го научете, че най-голямата награда от състезанията е удоволствието.

Караниците и споровете вкъщи

Ако със съпруга ви постоянно се „дъвчете“ за нещо, децата научават, че този начин на поведение е приемлив. Въобще нашата нервност като цяло не учи на нищо добро малчуганите. Опитвайте се да се владеете – ако не заради отношенията с половинката, то заради бъдещето на децата си.

Мрънкането и критикуването

Ако децата ни постоянно чуват в колко безумна държава живеят и как всичко в България е по-лошо от всичко вън от нея, те ще израснат с ниско самочувствие и ще се научат да критикуват като вас. Те няма да се научат да Забелязват хубавите неща наоколо и ще търсят само негативното, което може да даде огромно отражение върху целия им живот. Така че другия път, когато кажете пред детето „българска работа“, знайте, че му вредите, пише списание „За жената“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар