Очите викат за помощ!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Повече от 5 часа, прекарани пред компютъра, вредят на очите

очи Няма как обаче да останем на работното си място само 5 часа, а и често се налага да седнем отново пред компютъра след това. За да съхраним зрението си, трябва да вземем предпазни мерки. Специалистите съветват да правим кратки паузи на всеки час работа, през които да мигаме често 1-2 минути, да отправяме поглед надалече, да затворим очи и да очертаваме мислени осмици. Освен тези лесни за изпълнение упражнения е необходимо отвътре да подсилваме очите. Установено е, че определени храни са от полза за здравето на очната ябълка, зеницата, очния нерв и зрението като цяло.

Морковите заемат водещо място в „полезния“ списък заради съдържанието на витамин А. Дневната консумация на една чаша прясно изцеден сок осигурява добро зрение. За да не стане кожата ви жълто-оранжева, смесвайте го с плодови сокове. Примерно 125 мл морковен сок, 125 ябълков и 30 мл лимонов. Плодовете може да замените с целина и червено цвекло.

Царевицата е богата на антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Само 1/ 2 ч.ч. доставя на очите всички хранителни елементи, необходими за тяхното здраве. Ако редовно ядете царевица, намалявате риска от катаракта. Освен това тя помага срещу загуба на полезните жълти пигменти в очите.

Богатата на омега-3 мастни киселини сьомга намалява опасността от макулна дегенерация с 38% и помага за лечение на т.нар. сухи очи. Полезните мазнини подхранват мозъка, където се намират очните нерви. (В кулинарната енциклопедия на броя ще откриете рецепти със сьомга на 16 и 18 стр.)

Зеле, спанак, лапад, магданоз и другите зелени листни зеленчуци са богат източник на зеаксантин и лутеин. Хлорофилът е полезен за ретината. Тази зеленчукова група помага за по-добро възприемане на контраста и поддържа зрението за близко и далечно виждане.

Ролята на зехтина е посредническа. Маслото от маслини участва в абсорбираното на полезните вещества от другите храни, които поддържат очното здраве.

Доматите изобилстват от каротеноиди, минерали, витамини, включително и л и колен, който помага за 1 предотвратяване на зрителни увреждания вследствие на светлинна индукция. А витамин С участва в общата защита на очите.

Пуешкота месо е богато на ниацин – витамин ВЗ, и цинк, затова е полезно за зрението.

Сладките картофи, подобно на морковите, съдържат бетакаротин, а също витамин D и цинк. Заради големите количества на витамините А и С сладките картофи засилват способността на очите за нощно виждане.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар