Задължително четиво за собствениците на домашни любимци!

Влязат ли ти бълхи вкъщи, непременно ще те полазят

бълхи Може да са ги внесли кучето или котката, а може да са детска контрабанда след милване на улични псета.

Бълхата е насекомо – миниатюрна гадинка, която се храни с вашата кръв или смуче кръвта на вашия мил и любвеобилен домашен любимец. Ето защо трябва да се изтребва педантично и безмилостно.

Когато обследвате къщата за бълхи, може да попаднете на изпражненията им. Това са корави черни прашинки, които на влажна кърпа стават червени от кръвта, която бълхите изхвърлят. Те са добър индикатор къде се спотайват бълхите.

Бълхата се треби, когато е най-уязвима-в стадиите на яйцата и ларвите. Една възрастна бълха няма да изкара и седмица, без да смуче кръв от гостоприемник, а ларвата й изкарва 7 месеца на гладно. За да няма бум на бълхи, атакувайте ларвите. Има изобилие от препарати по аптеките, наречени репеленти. Те действат комплексно срещу всякакви насекоми. Най-безвреден е ботаничният прах, смесен с борова киселина. Той трови бълхата в стомаха. Все пак не бива да се вдишва, така че сложете маска, като го сипвате по килими, мебели и в леглото на любимеца. Направете го, когато ще отсъствате от дома, да речем, 24 часа. Щом се върнете, минете навсякъде с прахосмукачка, също и леглата.

Сипете в плитка чиния вода с разтворен препарат за миене на чинии. Върши работа и някое фризби. Това ще е отровен басейн за бълхите. Те ще скачат в него и ще умират. Сложете го на пода, най-добре под включена нощна лампа. Бълхата е като пеперудите – привлича я светлината на лампа.

Напръскайте с лимонов разтвор. Нарежете 1 лимон тънко и го залейте с 500 мл вода. Кипнете я и оставете да престои 1 ден, за да набере сила. Сипете течността в пулверизатор и я напръскайте по местата с бълхи.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар