Смехотерапия лекува диабет и безплодие

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Всеки знае, че смехът е здраве

диабет Психоложката Моника Балаян от 8 години организира курсове по смехотерапия, по време на които предизвиква курсистите на смях до сълзи. Тя казва, че всички си тръгват оттам щастливи, по-смели за житейски промени и преборили се със здравословни проблеми, над които медицината „буксува“.

По-сериозен, не означава по-уважаван

„Смехотерапията е полезна за здравето, защото предизвиква определени процеси в тялото, при които, ако има болка, тя се блокира, а клетките започват самолечение. Променя се и хормоналният фонд в организма. Всяка емоция – тъга, страх, радост, смях, удоволствие, променя химичния състав на цялото тяло“, обяснява Моника Балаян. А това, с което тя първо сюрпризира курсистите, са думите: „Разлюбете своите болести!,, Според нея има хора, които, без да осъзнават, задържат тъга в душите си, потиснати са постоянно или имат страх, който блокира живота и развитието им. „Шири се мнение, че колкото е по-сериозен човек, толкова е no-уважаван, но не е така. Не казвам, че трябва да е лекомислен, въпреки че за много проблеми трябва да мислим по-леко, разсмива се Моника. А смехът й е заразителен. Смее се с цяло гърло и като дете, така учи да го правят и дошлите на курса. Но смехът не е повече от 5 мин в началото, за да не се стигне до реализиране на поговорката „Вместо да изпишем вежди, да извадим очи“. Смехът може да е опасен, ако не се владее, и да стигне до истерия. Когато е контролиран, с дните постепенно се увеличава и стига до 30-40 мин.

5-минутен смях вдига имунитета

Дори след първата доза смях започва изчистване на червата. Това е важно, защото 80% от имунната система са разположени в стените на тънките и в дебелото черво. Започва нормализиране на кръвното налягане, минава главоболието. „Мога да кажа със сигурност, че терапевтичният смях помага при захарен диабет. При нас идваше момче, което на четвъртия ден от терапията вече нямаше нужда от инсулин и премина на хапчета. А на шестия лекарят му казва, че захарта му е в норма и може да не пие и хапчета.“

В Бразилия успешно работи клиника, където със смехотерапия се лекува безплодие. И при Моника Балаян има много случаи на жени, които след курса успяват да забременеят. Дори тази година имали бейби бум. Причината е, че смехът отпушва всички блокирани енергийни канали в организма, предизвикани понякога от страх от раждане или от някакво потиснато състояние. Терапията е помогнала на хора с проблеми с очите, с дискова херния и други гръбначни проблеми, с високо кръвно налягане, безсъние, нервни проблеми, усложнения с вените, с кожата и др.

Терапията започва с отпускащи упражнения

Когато човек се отпусне, намаляват блокажите в организма и той може лесно да се смее, да плаче, да вика. Затова се правят физически упражнения – медитативни, за очите, различни игри. Когато се отпусне достатъчно, човек сам се предразполага да се посмее и смехът му не е изкуствен. Тогава има и ефект. „Смехът е групово явление. Когато един започне, и другите се „отключват“. Тук се смеем искрено, освободено, с цялото тяло – като децата, разказва пред списание „За жената“ психологът.

На курса човек се научава как по-лесно да се адаптира в стресови ситуации и как стресът да не му се отразява зле. Как да стане по-адекватен психически, по-силен и устойчив.

Факт е, че хроничната проява на определена емоционална реакция нерядко може да предизвика болест. Затова на курса се овладяват техники за промяна на начина, по който всеки реагира емоционално, защото това може да промени и тялото му, и съдбата му.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар