До кога да кърмя бебето си?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Колко време трябва да се кърми бебето, за да е жизнено и здраво и защо не трябва да се заменя кърмата с кисело мляко!

kyrmeneСветовната здравна организация препоръчва през първите 6 месеца от живота си кърмачетата да се хранят изцяло и напълно естествено. След този период нуждите на детето нарастват и то трябва да се за­хранва и с немлечна хра­на, докато кърменето продължи до две години. Разбира се, кърменето до двегодишна възраст е трудно осъществимо, но по възможност то трябва да продължи поне до десетия месец, като, разбира се, от началото на шестия се започне въвеждането и на други твърди храни.

С израстването на детето се увеличават и нуждите му от енергия и от биологичноактивни вещества, необходими за развитието на всич­ки органи и системи в човешкия организъм. Майчината кърма или адаптираното мляко могат да задоволят хранителните нужди и да осигурят нормално развитие на кърмачето само до пет-шестмесечна възраст след раж­дането. Точно тогава се изчерпват и запасите от желязо в черния дроб на бебето. Ето защо след петия или шестия месец кърмачето тряб­ва да бъде захранено и с друга твърда хра­на, която е с по-високо енергийно съдържание и по-богата на витамини, микроелементи и пълноценни белтъци. При захранването в определена последователност се включват различни видове храни – плодове, зеленчуци, каши, месо, яйца, риба и т.н.

Има храни, които не бива да бъдат въвеждани в ранна възраст, тъй като са трудно усвоими или съдържат алергени и могат да навредят сериозно на здравето на бебето. Поради честата практика в миналото кърменето да се заменя със захранване с кисело мляко, която все още някои прилагат и днес, то е най-честият причинител на алергии в бебешка възраст и развитието на автоимунни заболявания в по-късна възраст. В момента 1/3 от всички бебета страдат от различни форми на алергия към белтъка на кравето мляко – породени от директна консумация на млечни храни или индиректно, през кърмата, след като майката е консумирала млечни продукти.

За да избегнем развиването на алергия към белтъка на кравето мляко трябва да въведем кравето мляко и продуктите от краве мляко късно и плавно в менюто на детето, а и кърмещата майка трябва да приема прясно краве мляко в крайно ограничени количества (не повече от 100гр. дневно). За съжаление митовете, че кърмачката трябва да пие мляко, за да има кърма са довели до множество алегични бебета, които още преди навършване на един месец страдат от сърбящи и болезнени обриви, силни стомашни колики, нервност и безпокойство.

Преди детето да бъде захранено, задължително трябва да бъде консултирано с лекуващия педиатър, който ще прецени какво е неговото здравословно състояние. Трябва да бъде уточнено дали в семейството има някакви наследствени заболявания, като алергии, затлъстяване и др. На базата на тези данни лекарят ще прецени кога и с каква храна да бъде захранено детето.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар