Знаете ли какво е АЛС и защо хората се заливат със студена вода?

промоции

Набират се средства, за да се информират повече хора за болестта амиотрофична латерална склероза, АЛС/ALS, или болестта на Лу Гериг, както и за финансиране на изследвания за откриване на лекарство против нея.

Кампанията се нарича ALS Ice Bucket Challenge, което може да се преведе – предизвикателство с кофа ледена вода. В България го наричаме „Ледената кофа”. Идеята е всеки, който се залива с кофа ледена вода да предизвика други трима, а всеки който е предизвикан дарява пари. Ако приемеш предизвикателството – даряваш 10 долара, ако откажеш даряваш 100.

Но от десетките клипове, които сте виждали на приятели и знаменитости, които изливат кофи студена вода върху себе си, в колко всъщност е обяснено какво е ALS?

Ето пет неща, които трябва да знаете за това фатално автоимунно заболяване.

Болестта може да повлияе на вашето тяло и ум
ALS атакува нервните клетки, които контролират движението на ръцете и краката, което става все по-трудно с течение на времето. И докато заболяването обикновено не влияе на интелигентността на човека, няколко скорошни изследвания показват, че някои хора с ALS могат да имат депресия или нарушения при вземането на решения и паметта.

АЛС не е непременно наследствено заболяване
Около 5 до 10 процента от всички случаи са в рамките на семейството, но 90 процента от пациентите с ALS нямат в семейството си други болни. Необходими са още изследвания за възможните рискови фактори, но ние знаем, че военните ветерани, особено тези, които бяха разположени по време на войната в Персийския залив, има по-голяма вероятност да развият ALS.

Заболяването е по-често при мъжете и белите хора
Около 5600 нови случаи на ALS са диагностицирани годишно и 20 на сто по-често при мъжете, отколкото при жените. Около 93 процента от пациентите, регистрирани в базата данни на ALS CARE са кавказки. Най-високата концентрация от случаите възникват между 60 и 69 години, но по-младите хора също могат да развият болестта. В действителност, 29-годишният футболист, който започна Ice Bucket Challenge е бил диагностициран с ALS през 2012 година.

Симптомите не са внезапни
Вие не просто се събуждате един ден с неспособност да се движите. Симптомите могат да са толкова неуловими в началото, че те често остават незабелязани. Ранните признаци могат да включват спазми, стегнати и сковани мускули, леки потрепвания или затруднено дъвчене или гълтане. В крайна сметка, пациентите губят жизнените функции като дишане и гълтане. Повечето хора живеят в продължение на две до пет години след появата на симптомите, като повечето умират от дихателна недостатъчност.

Хората с болестта могат да живеят по-дълго
Въпреки че още няма лекарство за тази болест, има клинични проучвания за Riluzole (единственото, одобрено от FDA), което помага да се удължи живота на болните. Това лекарство има своите ограничения и не възстановява щетите вече е направени но моторните неврони. С повече информираност и дарения чрез кампании като Ice Bucket Challenge, обаче, нови изследвания и потенциалните лечения могат да бъдат намерени.

 

В България все още се прилага много опасен модел на ваксинопрофилактика!

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар