Научете се да изслушвате детето!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Детето въодушевено ви разказва как е минал денят му, но умът ви все още е на работното място и думите сякаш минават покрай вас

дете разговор Дано сами да се уловите навреме и да влезете в час, защото, ако детето ви хване, ще се почувства разочаровано. Т.нар. активно слушане е комуникационен психологически метод за по-ефективно общуване, който намира приложение във възпитанието. Целта е не само да превърнете чуването в слушане, а и да внушите на събеседника усещането, че е разбран.

Психолозите дават практични съвети как да станете активни слушатели:

Направете пауза. Докато домакинствате, детето идва при вас, за да ви сподели нещо преживяно или чуто през деня. Спрете работата си за малко и насочете внимание към него. Така то ще усети, че имате желание да си общувате и това е важно за вас.

Покажете интерес. За да уверите детето, че следите мисълта му, използвайте контакта очи в очи. Внимавайте в детайлите на неговия разказ.

Дайте знак, че разбирате, без да прекъсвате. Кимайте с глава и се вмъквайте бързо и кратко с „да“, „добре“, „разбирам“. Помнете, че основен принцип е слушането, а не говоренето.

Обобщавайте и изяснявайте. В края на изказването може да зададете конкретни въпроси, които предполагат точни отговори. Използвайте и изрази от рода „Ако правилно съм те разбрал/а“, „Значи имаш предвид, че…“

Изразете доверие. Избягвайте директно да критикувате или да поставяте под съмнение казаното от детето. Ако нещо ви се струва преувеличено и недостоверно, изразете мнение чрез разумни аргументи. Основната цел на активното слушане е изграждането на доверие. Детето трябва да усеща, че родителят му го разбира и не бърза да му прави забележки.

Психолозите твърдят, че прилагането на тази техника има дългосрочни ползи за децата. В зряла възраст те самите стават добри активни слушатели. Освен това проявяват гъвкавост в междуличностните отношения, което ги прави по-успешни, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар