Каква е тайната на здравето и вечната младост в какаото, зеления чай и червеното вино?

Епикатехин (Epicatechin). Този специфичен вид флавоноид (антиоксидант), който се намира в какаото, зеления чай и червеното вино.

Той помага на кръвоносните съдове да поддържат здравословна еластичност, което понижава кръвното налягане и увеличава притока на кръв към сърцето и другите органи, включително кожата. Проучване на 24 жени е установило, че пиенето на какао всеки ден за 12 седмици подобрява текстурата на кожата и я защитава срещу слънчево изгаряне. Авторите обясняват, че епикатехинът увеличава притока на кръв към кожата, повишава хранителните вещества и кислорода – двата фактора, които са от съществено значение за поддържане на кожата здрава.

Епикатехинът предлага антиоксидантна защита срещу липидна пероксидация и инхибира тромбоцитната агрегация. Полифенолите са показали, че са полезни при дългосрочното съхранение на панкреатични островчета, които показват значително увеличение на секрецията на инсулин на 40-ия ден при инжектирането им в лабораторни мишки.

Изследванията показват, че консумацията на продукти, съдържащи високи нива на епикатехин могат да предоставят много ползи за здравето. По-специално се счита, че се намалява вероятността да се разболеете от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Освен това се доказва, че тези храни облекчават симптомите, причинени от същите тези заболявания. Някои учени смятат, че епикатехинът може да помогне за подобряване на паметта.

Основното свойство на епикатехина е унищожаването на свободните радикали в тялото ни – отровни съединения, тежки метали и други токсини, отделящи отровни оксиди и застрашаващи организма ни от болести. Епикатехинът се свързва със свободните радикали и спира вредното им влияние върху организма ни.

Флавоноид – антиоксидант епикатехин можете да си доставите на организма, като консумирате натурален шоколад, какаова напитка, зелен чай и червено вино. Също се съдържа в гроздовия сок и в по-малки количества в черния чай.

 

8 причини да пиете вино всеки ден!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар