Психолозите помагат: Пенсионирането не е чак толкова страшно!

След редица изследвания американски учени стигнаха до заключението, че наскоро пенсионираните мъже и жени се чувстват депресирани и изживяват криза в отношенията с партньора си

пенсиониране Доколко двойката ще се справи с това предизвикателство, зависи не от доброто й финансово положение и от здравословното състояние, а от способността да реагира гъвкаво на промяната.

Ето съветите на психолозите:

Тревогите на половинката ви може би се различават от вашите в настоящия момент. Проявете разбиране и се опитайте да се поставите на мястото на другия.

Поддържайте широк кръга от социални контакти. Не разчитайте единствено на партньора си да задоволява потребността ви от общуване.

Не се вкопчвайте и не обсебвайте човека до вас. Всеки трябва да има свое лично пространство и възможност да се отдаде на любимите си занимания. Уважавайте потребността от уединение. Тя се проявява по-силно, когато човек се е пенсионирал наскоро.

Разнообразявайте темите на разговор. Проявявайте интерес към мнението на другия за актуалните събития в политиката и културата. Заедно обсъждайте нови идеи за почивка.

Не забравяйте, че сте тандем. Преди да вземете решение, обсъдете заедно всеки детайл, преценете всички плюсове и минуси.

Запазете чувство за хумор. Умението да се шегувате със себе си и с трудностите, които срещате, ще ви помогне да се справите по-лесно, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар