Как да се погрижим за красотата на краката: съвети от специалиста

С идването на топлото време се разголваме и хвърляме затворените обувки

педикюр Да, но може да се окаже, че имаме някои вреди на краката ни: впити или грапави нокти, твърди пети и други малки, но неприятни дефекти. Редно е да ги отстраним бързо и да пъхнем със самочувствие ходилата в проветривите сандали. Как да се погрижим за красотата на краката, съветва специалистът по медицински педикюр Теодор Бояджиев.

Заради топлото време кожата се дехидратира, а когато петите са сухи, по тях лесно се трупа мъртва кожа. В тази посока работи и прахът от „чистите“ улици. Като добавим и протриването на петите от чехлите с висока платформа или стъпването на ръба на сандали с по-малък размер от нашия, ефектът е ясен. Организмът смята, че петите са заплашени и за да ги зашити, започва да ги удебелява. Ние съвсем не искаме това и започва борба в обратната посока.

„В зависимост от типа кожа при някои хора се получава удебеляване на петите, при други – нацепване, а при трети – и двете. За тях е най-препоръчително носенето на тънки чорапи дори през лятото“, съветва Теодор Бояджиев.

Има ли натрупване по петите, добре е то да се отстрани от опитен специалист по медицински педикюр, за да не се махне повече от необходимото. Някои педикюристи правят отстраняването със сухи електрически пили, които работят на високи обороти, но Бояджиев предпочита ходилата да се потопят във вода, за да омекнат, и след това ръчно да се изреже ненужното със специални инструменти.

В повечето кремове има урея, която задържа влагата в ходилата. „През топлите месеци ползвайте кремовете сутрин и вечер. Нека са хидратиращи, но не и мазни. През ръцете ми са минали какви ли не кремове, но попаднах на един руски, който харесах най-много. Той съдържа бяла глина, хвойнова паста, масло от лавандула, екстракт от сибирска ела, етерично масло от лимон“, казва педикюристът. Добра идея е вечер краката да се потапят За 10 мин във ваничка със соли, след което да се освежават с масаж от партньора за по-голямо удоволствие.

ВРАСНАЛИ НОКТИ СЕ РЕЖАТ ДО СТРАНИЧНИТЕ КАНАЛИ

Лятото не се носят затворени обувки, които да притискат проблемните нокти

Aко те растат така, че причиняват болка, добре е веднъж в месеца да се подрязват или да се ходи на педикюрист. Независимо дали се прави прав маникюр или по усмивката на нокътя, важно е краищата му да са извън каналите на плочката. Ако свободният край влиза в канала, има опасност от болки и възпаления.

На хората, които имат удебелени нокти по рождение или поради гъбички, нокътят се изтънява с електрическа пила и след това се изрязва добре. С редовно третиране с медикаменти за 6-8 месеца и правилно подрязване гъбичките изчезват и нокътят придобива правилна форма и дебелина.

Ако поради неудобни обувки или натъртване нокътят падне, възможно е новият да тръгне по болезнен за нас път, да расте по-бавно или да е на вълнички. В повечето случаи тази деформация израства, изрязва се и тръгва здрав и красив нокът.

Хидратиращите кремове за крака са задължителни за всички през топлите месеци, освен за тези, на които ходилата постоянно се потят. Ако ги ползват, ще се пързалят в обувките си. За жалост те каквито и пудри да нанесат на ходилата си, за да ги подсушат, ефектът ще е краткотраен. Някои жени обтриват краката си с лосион 3а тяло, но това не е добра идея. В мазилата за ходила има салицилова киселина, която е противогъбична, и гликолова, която при редовна употреба помага на горния слой на мъртвата кожа, пише списание „За жената“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар