Как да научите детето да се справя в трудни ситуации?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Умението да се справя в трудни ситуации човек започва да изгражда в детските години, когато се сблъсква с първите проблеми и конфликти

дете При неуспех детето често се чувства разочаровано и потиснато, тъй като му липсва житейски опит за преодоляване на отрицателни емоции. За да подсилите психическата му издръжливост, е важно да му обясните, че има право да сгреши и да не успее в нещо, особено ако му се случва за първи път. Постепенно то ще изгради усет към собствените си способности и ще може да преценява какви усилия трябва да положи, за да постигне добри резултати.

Формирайки у детето реалистични очаквания към самото себе, вие го предпазвате от емоционални травми: „Може би не си достатъчно подготвен да спечелиш следващ колан по таекуондо, но, ако искаш, се пробвай. В случай че съм прав/а, ще по-тренираш още, за да го заслужиш.“ Когато претърпи загуба, заедно анализирайте случая, като разсъждавате на глас. Задавайте въпроси, чрез които да насочите детето към верния отговор. Така то ще има усещането, че само е открило грешката си и ще придобие самочувствие, че може да се справя без чужда помощ. Плюс това ще знае, че вие сте били до него в трудния момент и сте го подкрепили. Всичко това внушава, че от всяка ситуация има изход, но човек трябва да мисли и да действа, а не да се самосъжалява.

Ако вашият наследник наесен ще бъде първокласник, научете го да понася известна степен на несигурност. На практика това означава да го оставите в някои ситуации да се справя както може. „Родители, които имат нагласата, че трябва да развиват у детето си това умение, му осигуряват силна предпоставка за формиране на добро психическо здраве – твърди психоложката Валентина Маринова. – Например при възникване на конфликт с връстници родителят не бива да се намесва, а да посъветва: „Опитай се да поговориш с твоето приятелче и да му кажеш, че поведението му те е обидило. После ще ми разкажеш какво е станало“.

Най-добрият начин да се научиш да се справяш с проблемни ситуации е да наблюдаваш как го правят хората, които обичаш. Затова е много важно да давате добър личен пример – в критични моменти не се обезсърчавайте, а действайте.

При несправяне е нормално детето да се натъжи. Само не допускайте този период да продължи дълго. Опитайте се да поговорите и да обясните причините за неблагоприятния развой. Ако забележите, че детето прекалено задълбава в мрачното си настроение, постарайте се да го разсеяте и разведрите. За разлика от възрастните хлапетата не знаят как да се освободят от емоционалната тежест. Предложете да поиграете заедно, да отидете на кино или да покарате колело.

Не създавайте предпоставки за разочарование. Това означава да не вдигате прекалено високо летвата на вашите очаквания.

Вашият наследник не бива да изпитва напрежение и да страхува от вашата реакция при неуспех, а трябва да ви чувства като опора. Имайте предвид, че малките деца се страхуват най-много да не спрете да ги обичате. Затова е важно да им внушите усещане за сигурност и закрила.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар