ИЗГАРЯНЕТО – Най-тежката травма за нашата кожа!

Лято, слънце, плаж или пла­нина – какво по-хубаво от това! Докато се радваме на благотворните лъчи обаче понякога прекалява­ме. И се появяват болезне­ните слънчеви изгаряния, които освен това са тежка травма за нашата кожа.

 изгаряне

КАКВО СЕ СЛУЧВА?

Излагайки се на слънце, ние подлагаме кожата си на действието на ултравио­летовите, или U.V-вълните. В малки количества това е полезно – те имат бактери­цидно действие, закаляват ни, освен това предизвик­ват образуването на ви­тамин Д, който участва в изграждането на костната система. Освен това орга­низмът активно започва да синтезира хормона мелатонин, който спомага за пигментирането на кожата. Така хващаме тен.

ДОТУК ДОБРЕ, ОБАЧЕ…

Когато се излагаме прека­лено дълго на UV лъчите, те започват да проявяват своето вредно действие. Кожата ни се зачервява, появяват се отоци, непри­ятно парене и усещане за опънатост. Организмът се опитва да възстанови пора­женията, които слънцето е нанесло на епидермиса, като разширява повърхностните капиляри и увеличава прито­ка на кръв към засегнатите места. С други думи – изго­рели сме.

БЪРЗИ МЕРКИ

тен, изгарянеВсички знаем, че в такива случаи трябва да охладим болезнените участъци, за­това прилагаме чести сту­дени душове или се мажем с кисело мляко. Изпитваме също нужда да пием пове­че вода от обикновено, за да възстановим нарушения баланс на водата в органи­зма като цяло и в кожата в частност. Със същата цел се мажем с различни хидра- тиращи козметични проду­кти.

НУЖНО Е И ДРУГО…

Ултравиолетовите лъчи са увредили част от клет­ките на епидермиса. Зато­ва трябва да стимулира­ме създаването на нови, здрави клетки, които да ги заместят. Т.е. трябва да подхраним кожата и да подпомогнем нейното въз­становяване. Ще ни помог­нат отдавна известните ни естествени стимуланти – витамините А, Д, оме­га киселините в рибеното масло и др.

ВИТАМИН А

Това е най-важният нутриент за нашата кожа. Той предизвиква ускорен растеж на кожните клетки и така възстановява щетите от изгарянето.

Освен това UV лъчите пре­дизвикват оксидация, т.е. производството на свобод­ни радикали в организма, които също атакуват клет­ките, предизвикват ста­реенето на кожата и пред­разполагат към появата на меланома. За да се неутра­лизират, са необходими антиоксиданти. Един от най- мощните е именно витамин А. Това означава, че прилага­нето му не само стимулира създаването на нови клет­ки, но и ги предпазва от пос­ледващо увреждане.

ВИТАМИН Д

Той е полезен при слънчево изгаряне, защото има сил­ни противовъзпалителни свойства. Приложен локал­но върху кожата, стимули­ра естествените имунни защитни процеси, които предпазват кожата ни от инфекции. Така отоците и зачервяването бързо изчез­ват и кожата възстановява здравината си.

РИБЕНО МАСЛО

То е допълнителен източник на споменатите витамини А и Д, както и на Е. Освен това съдържа ненаситени мастни киселини, които за­държат влагата в кожата. Освен че активно подпома­гат хидратацията, те заз­дравяват кожните клетки и редуцират инфекциите.

 

Пет мита за излагането на слънце

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар