Слънце и вода за здраве

Да, но напоследък заради зачестилия рак на кожата дерматолозите акцентират повече на опасния чар на загара

загар Категорични са, че почерняването трябва да е здравословно с козметика с SPF фактор, подходящ за кожата. Принципът е колкото по-светла и нежна е тя, толкова по-висок да е факторът. За децата е подходящ 50 SPF, без консерванти, с витамини Е и В5 и екстракти от лайка и алое. С възрастта кожата изтънява, спада имунитета и използването на специализирана козметика е още по-наложително.

„Слънцезащитните продукти трябва да се ползват целогодишно – казва пред вестник „Всичко за семейството“ д-р Сияна Живкова. – Изложени сме на постоянната агресия от UV лъчите, които провокират изгаряния и рак на кожата. Чадърите и облаците не блокират UV радиацията на 100%. Ако кожата е незащитена, няма време за възстановяване и като отидем на море, вече става страшно.“

Ултравиолетовите лъчи, полезни само в умерена доза, провокират образуване на свободни радикали, които променят съединителната тъкан и кожата старее преждевременно. Появяват се кафяви петна по бузите, носа, челото и брадичката, бръчки. Прекалите ли се със слънцето, кожата изгаря. А това е опасно, тъй като UVB лъчите разрушават ДНК-то на клетъчното ядро и има опасност от меланома – най-опасния рак на кожата.

Задължителни са фотозащитните кремове, в които най-важния елемент са ултравиолетовите филтри, пояснява дерматологът. „Фирмите лансират продукти с химични фотофилтри, които улавят UV лъчите и превръщат слънчевата енергия в безопасна топлина. Но химията може да предизвика алергии при чувствителна кожа. За нея подходящ избор е козметиката с физични или т.нар. натурални филтри, които съдържат минерални вещества или микропигменти, отразяващи лъчите като огледало. Препоръката ми е да се използва дермокозметика. Предимставата й са, че е съобразена с типа кожа, както и с евентуален дерматологичен проблем“, съветва д-р Живкова.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар