21 Май – Св. Св. Константин и Елена

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

На този ден имен ден празнуват: Константин, Костадин, Константина, Костадинa, Динкo, Динка, Елена, Елеонора, Ели, Елица, Еленкo, Илонка, Кунка и всички подобни.

Православната църква чества на 21 май светите равноапостолни император Константин и майка му Елена. Те са канонизирани за светци, тъй като са извършили много важни неща за утвърждаване на християнството. Императорът е издал Милански едикт през 313 година. С него се утвърждава християнството като официална религия в Рим и Византия – Цариград, където управлявал Запада от 306 до 337 г. и Изтока – от 324 до 337 г.,

Православните християни днес честват Свети Свети Константин и Елена. Църковният празник е в чест на император Константин и неговата майка Елена.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия. Свикал Първия вселенски събор в 325 година в Никеа, за който повод дал Арий – александрийски свещеник, човек безмерно горделив и честолюбив. Арий лъжовно учел, че Божият Син не е Единосъщен с Отца, че е сътворен от Него във времето, като нещо средно между Бог и човек. На този първи събор учението му било опровергано и бил отлъчен от Църквата. Приет и утвърден бил православният Символ на вярата.  В него светите отци формулирали апостолското учение за Божественото достойнство на Второто Лице на Пресветата Троица – Господа Иисуса Христа. Ереста на Арий била разобличена и отхвърлена като заблуда на гордия разум.

Царица Елена обиколила местата, където живял и бил разпнат Христос. Всички свещени за християните места в Палестина са били опустошени, но Елена дала указания да се построят храмове. Така са се появили уникални църкви със средства на царицата във Витлеем, на Елеонската планина, Гетсимания и на мястото на явяването на Бог на Авраам до Мамрийския дъб. Постигнала също и своята главна цел – да открие кръста, на който бил разпнат Спасителят на света.

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка.

 

7 интересни факти за цветето, което е символ на родените през май

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар