Колко никотин има в една цигара?

Ти лайф за Лекува

Въпреки че има много производители на цигари, всеки един с множество продукти, почти всички от тях се произвеждат по един и същ начин.

Тъй като повечето цигарени компании използват подобни методи, цигарите засягат хората по почти идентични начини, независимо от конкретното дружество, което ги произвежда. Това е особено вярно за никотина.

Фактите

Средната цигара съдържа около 9 mg никотин. Но това не е количеството на никотина, който се поглъща от пушача. Докато цигарата гори, пушачът поглъща дим, чрез който никотинът се абсорбира. Размерът на никотина, който действително влиза в тялото по този начин, е обикновено по-малко от 1 mg.

Значението

Един милиграм никотин не е достатъчно значително количество, което да доведе до трайно увреждане на човешкото тяло. Но никотинът не е основната причина за вредата от цигарите. Катранът представлява сериозна опасност за пушачите. Никотинът, заедно със стотици други химикали, се прикрепя към катрана вътре в дима и се абсорбира от белите дробове. Никотинът се абсорбира в тялото бързо, но катранът не! С течение на времето той създава гъсто натрупване, което убива белодробната тъкан.

Време и действие

При първото вдишване на дим от цигара, никотинът достига мозъка на пушача в рамките на 10 секунди и достига централната нервна система до пет минути. Първоначалното влияние върху мозъка на човек зависи от множество обстоятелства, но в повечето случаи никотинът действа като лек депресант. Всички следи от никотина обикновено са неоткриваеми в човека в рамките на няколко дни след окончателното спиране на пушенето. Общото време за престой в организма, когато човек е бил пушач, се определя от неговия метаболизъм и другите му  физически характеристики.

Погрешна нагласа или незнание

Вредата от цигари е широко документирана и лесно проверима от безброй медицински организации и браншови издания. Въпреки монументалните усилия на обществото, училището и държавата, много хора започват да пушат без да осъзнават колко точно са опасните дългосрочни ефекти от цигарите.

Рак

Освен широко оповестените опасности, причинени от пушенето на цигари, има допълнителни здравни рискове, пряко свързани с никотина. Той значително увеличава шансовете за развитие на рак на човека. За разлика от цигарите, където основният акцент на развитието на рака е обикновено в устата, гърлото и белите дробове, никотинът погълнат по други начини увеличава възможността от рак в по-общ смисъл. Хората трябва да са наясно с този факт и да разгледат допълнителните опасности, свързани с отказването, от продукти като никотинова течност в електронните цигри, лепенките и дъвките.

6 гадни навици, които увреждат кожата

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар