7 предимства на черния пипер

Черният пипер е подправка, богата на различни здравословни съставки, поради което често е наричан „цар на подправките“.

Съдържа антиоксиданти като витамин А и витамин C; съединения като пиперин, ликопен, каротини, зеаксантин,криптоксантин, които помагат за премахването на разрушителните свободни радикали. По този начин предотвратява появата на рак, проблемите с черния дроб и сърдечно-съдови заболявания. Също така има потогонно (стимулира изпотяването) и диуретчно (стимулира уринирането) свойства. Прочетете какви още лечебни свойства има.

1. Подобрява храносмилането

Черният пипер е широко известен като газогонно вещество. Освен това помага за стимулирането на вкусовите рецептори и храносмилането. Ситно смленият пипер  води до превенция на диария, констипация, колики и газове в червата.

2. Премахва витилиго

Витилигото е състояние, при което се депигментират участъци от кожата. Пиперинът от черния пипер стимулира кожата да образува този пигмент.

3. Подобрява когнитивната функция

Пиперинът също има антидепресивни свойства. Той увеличава производството на ендоморфините – вещества, присъстващи в мозъка, които ни освобождава от всякаква болка и подобряват психическото ни здраве. Освен това стимулира централната нервна система и подобрява познавателната функция.

4. Предотвратява простуда и грип

Той успешно унищожава микробите и патогените, които предизвикват настинка и изчиства носа от секретите и храчките от белите дробове. Богат е на витамин C, който се бори срещу настинка и грип.

5. За здрави венци и зъби

Подобрява здравето на зъбите, като намалява възпалението на венците и също облекчава остра болка в зъб. Черен пипер на прах и щипка сол, когато се прилага върху дупка в зъба намалява зъбобола.

6. Регулира кръвното налягане

Наличието в него на жизнено важни минерали като калций, желязо и калий го правят добър регулатор на кръвно налягане. Повишеното ниво на натрий е причина за високо кръвно налягане. Калият от пипера намалява нивото на натрий и регулира кръвното налягане.

7. Други ползи

Освен всичко, изброено до тук, черният пипер е богат на минерали като желязо, което  е важно за кръвните клетки; цинк, който премахва лошия холестерол; хром, който подобрява обмяната на веществата; манган, който насърчава изграждането на костите и метаболизма; магнезий, който подобрява здравето на нервите и мускулите и в крайна сметка помага за развитието на имунната система.

 

 

Използвайте тези 5 подправки, защото са лечебни!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар