Как да си направите домашен ексфолиант за тяло?

Няма нужда да купувате скъпи ексфолианти, за да постигнете магически ефект от тях.

Можете да си направите продукта в кухнята по всяко време и да го използвате, когато пожелаете. Правенето на ексфолиант е толкова релаксиращо, колкото и използването му. Пригответе сместа и я поставете в буркан с капачка, за да я ползвате при нужда.

Основната съставка

Основата за ексфолианта са твърдите вещества като сол, захар, овесени трици, пшенични трици, черупки от смлени ядки или едро смляно кафе. Те премахват мъртвите клетки на кожата, когато се търкат в нея и я оставят свежа. Захарта и солта са най-честите основи за ексфолианти, защото имат способността да се разтварят лесно във вода. Солта има няколко опции – морска сол, готварска сол, английска сол или соли от Мъртво море. Имайте предвид, че солите от Мъртво море, не са същите като обикновената морска сол. Изберете солта според това каква част от тялото искате да ексфолирате. Ако искате да направите скраб за нечий гръб поради болки в мускулите, например, използвайте английска сол. Ако искате да търкате лицето поради акне, използвайте морска сол, смесен с кафява захар. Счукайта солите в хаванче с чукало, докато заприличат на готварска сол.

Масло носител

Слънчогледовото масло има срок на годност от около 12 месеца. Маслата работят като кожни овлажнители. Трябва да изберете масло носител, което искате да използвате с избраната основа. Освен ако не сте с изключително суха кожа, изберете масло, което да е тънъко за по-лесно изплакване. Слънчогледовото олио, масло от сладък бадем или от лешник са популярен избор. Въздържайте се от използването на масло от ядки, ако имате алергия към ядки.

Етерични масла за аромат

Използвайте 10 капки лавандулово масло, 6  капки масло от здравец и 4 капки иланг-иланг – това е добра комбинация, за да се отпуснете. Избягвайте използването на ароматни масла, тъй като те са синтетични и могат да причинят дразнене на кожата. Използвайте различни етерични масла за различни нужди. Например, ако създавате скраб за главоболие, използвайте 10 капки етерично масло от мента с олио и сол от Мъртво море и го търкайте върху челото, слепоочията и задната част на врата. За акне, използвайте 10 капки етерично масло от лимон, 5 капки лавандулово масло и 10 капки кипарис с морска сол, кафява захар и масло от сладък бадем.

Енергизиращ скраб – рецепта

В стъклена купа сложете по 8 капки етерично масло от грейпфрут, етерично масло мента, етерично масло от бергамот и 1 чаша ситно смляна морска сол. Разбъркайте добре с дървена лъжица. Добавете 1/3 чаша масло от сладък бадем постепенно, като разбърквате непрекъснато. Ексфолиантът трябва да има гладка консистенция и е готов за използване. Мажете цялото си тяло като започвате от краката и вървите към главата. Не нанасяйте скраб на меките и нежни участъци от кожата си.

Използвайте солни скрабове с топла вода преди бръснене на краката, а не след това.

 

 

Хомеопатични лекарства против обриви

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар