Най-лошите диети, които трябва да се избягват!

Вманиачените планове за отслабване трябва да отстъпят място на разумно и здравословно хранене. С наближаването на края на годината можем да споделим с вас кои са най-лошите диети, които могат да ви докарат здравословни проблеми.

За последните години диетата на Дюкан оглавява класацията, но вече навлизат и нови участници. Вижте ги!

Диетата на Дюкан, известна още като протеинова диета, е объркваща, отнема време, трудно се поддържа и има много непривлекателни странични ефекти – води до липса на енергия, запек и лош дъх. Според тази диета не трябва да ядете храни без белтъчини, като плодове, зеленчуци и хляб. Ние смятаме, че всеки нормален човек ще разбере, че без плодове и зеленчуци ще увреди организма си. И точно това се получава, докато отслабвате с тази диета – увреждате бъбреците си и нарушавате обмяната на веществата.

Другата „велика” лудост е така наречената Бретарианска диета. Според нея човек няма нужда от храна и вода и вместо тях дишат въздух и се излагат на слънце. Това е такава извратена измислица, че чак се учудвам на хората, които се смятат за растения! Но дори и растенията „се хранят” от почвата и пият вода, а не виреят само от въздух и слънце (освен някои пустинни видове)! Но не е лоша идея, ако искате да се самоубиете с гладуване и жажда!

Безглутеновата диета проповядва да се избягват храните с глутен. Има хора, които страдат от цьолиакия или чувствителност към глутен, но няма никакви изследвания, които да показват, че безглутеновото хранене води до загуба на тегло при останалите хора. Това, че дадена храна не съдържа глутен, не означава, че няма калории. Ако една торта е направена от безглутеново брашно, дали няма да напълнеете от нея?

Диета „биотайпинг” (biotyping). Авторите на тази диета твърдят, че телесните мазнини в проблемните зони намаляват, като се балансират хормоните. Например, трябва да се храните само с определен вид храна, за да балансирате хормоните и да намалите мазнините. Диетата включва приемането на много добавки и се базира на твърдения, които не са доказани от науката. Може и да свалите килограми с тази диета, защото ще ограничите приемането на някои храни, но това не е здравословно и ще си навлечете болестите, които се съпътстват от липсата на витамините и минералите от храните, които не консумирате.

Диетата алкорексия или дринкорексия (Alcorexia/Drunkorexia) се базира единствено на приемане на алкохол, което се прави така: Цяла седмица не се храните достатъчно и поемате минимално количество калории. Тъй като алкохолът ви доставя много калории, стремежът е да спестите през седмицата от храна, за да ги изпиете през почивните дни във вид на алкохол! Няма да коментираме подобни извращения! Радостното е, че в България тази диета въобще не се практикува. Българинът обича ракия и вино, но яко с мезета! И не правят като някакви лигави англичани, които не знаят да пият и се чудят защо падат под масата…

Освен изброените диети също много вредно е да отслабвате с таблетки, да приемате само течна храна или само ограничен брой продукти. Вредното при тези диети е, че не приемате необходимите вещества за организма си.

Затова не се занимавайте с глупави измислици, а просто яжте 5 пъти, но по малко, пийте 1,5 – 2 литра вода  и се движете – ходене, качване на стълби, бягане, колоездене и др.п.

 

Неправилното хранене причинява депресия!

b17_0

Share this post:

Recent Posts

Добавете коментар