Емоциите ни разболяват!

Лекуваме се, а не оздравяваме и не можем да разберем защо. В такива случаи може да става дума за психосоматично разстройство – душата ни „боли“ и разболява тялото, обясняват специалистите. Ето 12 оплаквания, които ни „предават“ посланията на подсъзнанието чрез езика на тялото.

 

Емоциите ни разболяват

Телесното и психичното са неразривно свързани в нас – затова като сдържаме емоциите си, провокираме болести.

Главоболие

Причина: вътрешно напрежение, постоян­но се терзаете как да решите някакъв проблем. Стремеж да контролирате трудна житейска ситуация.

Изход: опитайте се да се разтоварите, като се оставите поне за известно време на течението – животът може сам да ви подска­же правилния път.

Проблеми със зрението

Причина: нежелание да приемете реалността, да погледнете истината в очите, да се изправите лице в лице със страховете си. Сякаш ви е по-добре да живеете, скрити зад черни или розови очила.

Изход: наберете кураж и смело отворе­те прозореца към света извън вътреш­ния си мир. Вижте действителната ситуация и мястото, което заемате в нея. В медицината има случаи, когато напълно губещи зрението си хора са про­глеждали отново след психотерапия.

Чести хреми

Причина: неизплакани сълзи. Ринитът е често срещан проблем при деца, които се възпитават прекалено строго. Пораснали, те все още робуват на тезата, че плачат само слабаците и лигльовците. Затова вместо да леят сълзи, често-често се разболяват от хрема, която с времето става хронична.

Изход: изплачете болката си пред приятел, още по-добре – посетете психотерапевт. Доказано е, че ще получите облекчение не само от душевнотострадание, но и значително ще намалее хремата, която ви кара да подсмърчате постоянно.

Болки в шията, гърлобол, ангина, фарингит

Причина: невъзможност да из­разите чувствата си, да изяви­те желанията си. Ограничение, което ви потиска и в резултат не можете да се реализирате.

Изход: започнете да се разкри­вате пред най-близките си – семейство, приятел, колега, пред хора, които ви познават добре и смятате, че ще ви разберат. Споделяйте с тях емоциите си, както и плановете си.

Напрежение в раменете

Причина: прекалено от­говорни сте, заемате се с всичко, цялата тежест лежи на вашия гръб. В детството си такива хора са били отрано ангажирани със сериозни задачи и им се е наложило да пораснат преждевременно. Обикновено това са най-го­лемите деца в многодетни семейства – те израстват грижовни към по-малките, свикват да заместват роди­телите си отрано, но често опеката им се превръща в авторитарност и стават прекалено властни.

Изход: делегирайте пълномо­щията си, отделете това, за което да отговаряте вие, от това, което можете да въз­ложите на друг, защото знаете, че ще се справи. Прекалената грижа и отмяна на някого го превръща в несамосто­ятелен и незрял човек – такива хора никога не порастват, така че им правите лоша услуга.

Проблеми с краката

Причина: поели сте по „непра­вилния“ път, живеете в разрез с ценностите си, не следвате истинските си цели. Болките в колената показват страх да се доверите на друг човек.

Изход: „изключете“ се от външния свят и поседете в пълна тишина и уединение. След половин час релакс си предста­вете отделни моменти от все­кидневието си – вие сте на работа, у дома, с лю­бимия на вечеря, с деца­та в парка… Ако някоя от тези „картинки“ ви натъжава, тревожи или ядосва – значи там трябва да промените нещо.

Гастрит

Причина: раздразнение, гняв, потиснатост поради това, че не можете да изразите яда си открито. Дали ви е вбесил любим, на когото не искате да вдигате скандал, или колега, с когото не смеете да се разправяте, резултатът е един – стомахът ви свива.

Изход: признайте на кого всъщност се гневите – на породилия яда ви, или на себе си и действайте открито.

 

Пневмония

Причина:  живеете на ръба на силите си, претоварвате се и организмът ви е напълно изтощен.

Изход: помислете как да ор­ганизирате по-добре времето си и да промените начина си на живот така, че да изразход­вате енергията си по-икономично.

 

Болести на половата система

Причина: сексуална неудо­влетвореност, трудности в интимните отношения, страх от полов живот, комплекси в леглото.

Изход: открийте какво не харесвате в партньора си, в секса, анализирайте интим­ните си отношения. Разговаряйте откро­вено по темата с половинката си, още по-добре – със сексолог.

 

Проблеми със сърцето

Причина: сериозно разочарования в личен план, скръб при загуба, мъка от раздяла, обида от предателство.

Изход: не отхвърляйте подкрепата на близките си, когато преживявате душевна мъка. Ако „изплакването“, на сълзите не помогне, потърсете психотерапевт.

 

Емоционално интелигентни ли сте?

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар