5 начини да кажете НЕ тактично!

Понякога се чувстваме неловко и неудобно пред приятели, колеги или членове на семейството си, ако искаме да откажем нещо и да бъдем тактични.

Ето няколко начина да направим това без да нараним чувствата на човека отсреща.

1. Искайте отлагане

Един лесен начин да откажете без да звучи обидно, е да поискате разрешение да отговорите по-късно. Това ще даде сигнал, че не се интересувате от предложението. Вашият приятел или колега, който иска нещо от вас ще се замисли и ще забрави за предложението си.

2. Кажете, че това, което искат от вас, противоречи на личните ви правила

Ако някой ви пита за услуга, която не искате да изпълните, кажете, че това действие противоречи на личните ви принципи или етика. Например, ако колега иска да присъствате на партито му в неделя, а вие не искате да отидете – кажете, че имате лични правила да бъдете в този ден със семейството си. Така казвате НЕ без да бъдете груби.

3. Предложете друг да изпълни задачата

Много дипломатично можете да кажете, че сигурно има по-подходящ човек от вас, който да изпълни задачата, която ви се предлага, а вие искате да откажете.

4. Използвайте заобиколни фрази и думи

В зависимост от това, което ви се иска да направите, можете да поддържате стратегически отказ с неясни и заобиколни фрази. Например, ако някой иска да ви бъде приятел, а вие не го искате, кажете му, че ще си помислите. Или, ако ви молят да се включите в доброволно почистване около блока, а вие не искате да чистите боклуците, които изхвърлят другите, кажете: „Ще се радвам да се присъединя, но не зная дали ще мога да се освободя от ангажиментите, които вече съм поел”. Използвайте различни думи, за да изразите своя отказ вместо крещящо да казвате НЕ.

5. Кажете, че ще се радвате да помогнете следващия път

Направете положителна и весела бележка, като похвалите начинанието, за което ви кани колега или приятел и че ще се радвате да се включите или да помогнете при следващото такова. Така човекът отсреща ще остане с чувството, че наистина сте заети.

 

5 основателни причини да правим секс

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар