Защо българите сме такива нещастници?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Това, че сме нещастници констатира Световен доклад за щастието (World Happiness Report), изготвен от Организацията на обединените нации.

В изследването са участвали 156 страни от целия свят като експерти от различни области на икономиката, психологията и статистиката дават своето мнение. При определяне коефициента на щастие на нацията са взети под внимание: брутният вътрешен продукт, дълголетието, има ли кой да помогне в случай на беда, как възприемат хората корупцията, има ли достатъчно благотворителност и до колко се чувстват свободни да правят личен избор за живота си. Докладът се основава на статистически данни, събрани между 2010 и 2012 г. от ООН и установява, че светът е станал малко по-щастлив и по-щедър през последните пет години. Най-голямо увеличение на щастието има в Ангола, Зимбабве, Албания, Еквадор и Молдова.

Дания води първенството с коефициент 7.693, следват Норвегия (7.655), Швейцария (7.650), Холандия (7,512), Швеция (7,480), Канада (7.477), Финландия (7,389), Австрия (7,369), Исландия (7,355) и Австралия (7.350) – това са първите десет.

България е на 144 място, като всичките ни съседи са много преди нас –  Румъния – 90, Македония – 118, Сърбия – 106, Молдова – 53, Албания – 62, Гърция – 70, Турция – 77. България не се вписва дори в групата на бившите комунистически сателити от Централна и Източна Европа! Повечето се намират между Чехия – 39 и Полша – 51 място.

Могат ли тези данни да помогнат на създателите на публичните политики да ги настроят за въздействие към факторите, които допринасят за щастието на хората. Борбата с корупцията трябва да се води от некорумпирана съдебна система. Вече е световна тенденция политиката да бъде по-тясно свързана с това, което има значение за хората и за тяхното благоденствие. Щастливите хора допринасят повече за благоденствието на страната си, а това означава да имат по-високи доходи, по-продуктивен и по-дълъг живот, повече възможности за свободен избор.

Едно друго изследване сред държавите в ЕС показва, че едва 20% от българите могат да си позволят достатъчно отопление на дома, едноседмична ваканция в годината, нови мебели, месо или риба през ден, нови дрехи и приемане на гости веднъж в месеца. За ЕС повече от 55% нямат проблеми с тези неща. А у нас 18% от българите нямат мръсна канализация по домовете си и ползват външна тоалетна в двора.

В същото време ние сме един много солидарен народ. Българите предпочитет да вземат заем от приятел, вместо от банка (92%) – защо ли никой не вярва на банките и на финансовите институции? Бихме споделили с приятел, ако имаме притеснения или депресия, но не и да отидем на психиатър (94%) и търсим приятели с връзки, когато трябва да се лекуваме (96%) – това говори за изключително висок процент на корупция в здравеопазването ни. А 79% от хората не вярват, че ще си намерят работа без познат!

 

5 техники за моментално премахване на стреса!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар