Как да настроите организма за есента?

Преходните сезони подлагат на изпитание организма

 

есен

През есента човек трябва да се приспособи към големите температурни амплитуди в денонощието, резките колебания в атмосферното налягане, осезаемото скъсяване на деня. А също и към окончателното завръщане на работа след летните отпуски и влизане в ритъм с режима на детската градина и училище. Дори здравите хора често не се чувстват в добър тонус, а това важи с още по-голяма сила за децата, възрастните и хронично болните.

През есента настъпват чести промени в кръвното налягане. Пациентите с хипертония трябва стриктно да следят стойностите му. Измервайте го няколко пъти през деня, при това с апарат за над лакътя, а не за китката. Ако стойностите спаднат, не решавайте самоволно да спрете приема на медикаменти или да намалите дозировката им. Така може да предизвикате хипертонична криза. Лекуващият ви лекар ще прецени дали има нужда от промяна на терапията.

Ако ядете сурови целулозни зеленчуци и плодове с ципеста обвивка (зеле, ряпа, моркови, грозде), може да си причините стомашно-чревни неразположения. Добра алтернатива е да задушавате зеленчуците с малко мазнина. Например доматите са много по-полезни след термична обработка. Съдържащият се в тях мощен антиоксидант ликопен се освобождава при висока температура.

Бъдете внимателни към костите и ставите. Ако след повишената двигателна активност през лятото сега прекарвате по цял ден на бюрото, дори леко не-премерено движение или излагане на хлад може да причини гръбначни и ставни оплаквания, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар