Знаете ли какво е хамам?

Ти лайф за Лекува

Хамамът („затоплям“) не е просто баня за къпане, а традиционен ритуал за разкрасяване

хамам
Жените в арабския свят от векове знаят ползата от процедурите с топла пара (35-40 градуса) – повлияват капилярите, тонизират кожата, отстраняват натрупаните токсини и регулират обмяната на веществата. Много СПА центрове у нас предлагат хамам, но ако нямате възможност да ги посетите или да си купите парна кабина, пробвайте в банята у дома характерните парни процедури – вана, пилинг и сапунен масаж.

СПА процедурите в източен стил започват с вана с душ-гел или ефирни масла. Тялото се загрява, изпотява се и изхвърля токсините. Полежете няколко минути във ваната с неутрална температура и без много пяна. По примера на Клеопатра може да експериментирате с мед и мляко. За приготвянето й са необходими 500 мл топло мляко и 3 с.л. мед. Млечната киселина отлично ексфолира кожата. Продължителността на парната вана – хладка, неутрална или гореща, не бива да е над 15-20 минути. Ваната улеснява дълбокото почиствате с ориенталски пилинг. Той традиционно се прави с кесе – турска ръкавичка от кози косъм. С премахването на мъртвите клетки, пречещи на кожата да диша, се ускорява обновлението, стимулира се кръвопотокът, кожата се омекотява и заглажда.

Пилингът може да е и със скраб. Арабският се прави, като 100 г смлени кафееви зърна се заливат с кипнала вода до гъста каша. Добавят се 1 с.л. бадемово масло и 8-10 капки масло от розмарин и бергамот. Тялото се масажира с нежни кръгови движения с помощта на четка и ръкавица за 10-15 минути. След това се облейте с контрастен душ.

На финала направете сапунен масаж. Традицията повелява да се използва ръкавица от конски косъм, но са подходящи и ръкавиците от растителни влакна, например палмови листа. Масажът е с леки кръгови движение, без да се втрива сапунът, и е 15-минутен. Редува сее обливания с хладка вода, пише вестник „Всичко за семейството“.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар