Психология на двойката – Ако той ме обича щеше да…

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

…МИНЕ НА „ОБВЪРЗАН“ ВЪВ ФЕЙСБУК

„Заедно сме от 5 месеца,, а той си стои single! Ако държеше на мен, вече щеше да си е сменил статуса, нали така?” – Роси, 24 г.

Живеем във века на фейсбук и twitter, когато всеки поства по нещо през няколко часа, споде­ляйки със света какво си мисли, какво прави и как се чувства. Така че е напълно в реда на нещата, ако човекът, с кого­то се виждаш месеци наред, не премине на „обвързан“, да имаш чувството, че нещо не е като хората. И да подозираш, че щом не иска да признае официално, че е зает, значи за него връзка­та не е сериозна. Дали е така обаче?

В не една и две книги на тема отношения пише, че произнасянето на „Обичам те“ не означава едно и също за двата пола. За нас, жените, обикновено означава „Заедно сме.“ Докато за мъжете може да значи „Обичам да съм с теб“, но не и задължително „Готов съм да кажа на целия свят, че съм намерил Единствената.“ Друга азбучна истина е, че мъжете обикновено минават през период, в който желанието да се обвържат и нежеланието да се оттеглят от пазара влизат в конфликт. Така че може би му трябва още време. Или просто за него социалните мрежи не са толкова важни, колкото са за теб. Специалистите съветват да предприемеш нещо като емо­ционален предвръзков договор, тоест да обсъдиш с него накъ­де смятате, че евентуално ще се развият нещата. „Обичам те и искам всички да знаят, че си мой. Искам сериозна връзка. А ти?“ Няма да е лесно да го изго­вориш, но поставянето на пра­вила и граници още в началото ще ти спести много главоболия впоследствие. „Един мъж усе­ти ли, че му минава номерът, ще протака до последно да се обвърже – твърди Иван, 29 г. – Кой е луд доброволно да си сло­жи главата в торбата?“ .

…ГЛЕДА В ПЕРСПЕКТИВА

„С Огнян живеем заедно вече година и половина. Под наем сме и искам да теглим кредит, за да си вземем нещо наше. Но като повдигна въпроса, той казва, че избързвам. Какво чака? Друго гадже!?” – Ели, 26 г.

След като вече делите и покрив, обсъждането какво ще правите през ‘ следващите месеци/ години, които ще пре­карате заедно, по отно­шение на отпуски, къща, бюджет,’ деца и брак, на теб ти звучи като след­ващата логична любов­на стъпка. И ако друга­та страна не е толко­ва ентусиазирана, най- логично се чувстваш наранена от отноше­нието й. Не избързвай с реакциите. Неприятно, но факт: ако някой не говори за бъдещето, значи все още не е готов да го направи. И ако го ръч­каш с остена, той няма да стане по-готов. Но за собственото си спо­койствие можеш да го попиташ след колко време ще може да обсъ­дите темата пак. И предварително да се подготвиш психически, че ако ти каже 6 седми­ци или 6 месеца, нямаш гаранция, че ще е с готов отговор тогава. Ако не ти се чака тол­кова? Ами постави вре­мева рамка и за себе си. Не я прави категорично фиксирана до датата и минутата, но си осигу­ри усещането, че и тво­ите нужди във връзка­та са взети предвид. И

му го оповести, за да го има предвид. Накрая, не се панирай, ако срокът изтече, а той все още не е готов за крачката напред. Това не означава непременно, че се опитва да се измък­не. Всички имаме различ­но темпо на обвързване, което се базира на мина­лия ни опит и изжи­вявания. А и кое е по- сигурно“ в перспектива – бавно ииментираща се връзка или светкавично- избухващ-и-изгарящ-за- секунди фойерверк?

СИ ДАДЕ ЗОР ДА НАМЕРИ ОБЩ ЕЗИК С ПРИЯТЕЛИТЕ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ

„Всеки път,когато го каня да дойде на семейна cбupka или да излезем с приятелите ми, той си намира извинения. Чудя се дали изобщо вижда отношенията ни в перспектива, след като не държи да се разбира с хората, които са ми най- важни.” – Лили, 32 г.

Отговори си на един съвсем прост въпрос: „Кой ще живее с него – ти или те?“ Разбира се, че те е грижа какво е мнението на най-близките ти хора за избрани­ка ти и ти се ще да го харесват, както и той – тях. И щеше да ти е далеч по-комфортно, ако и те бяха потвърдили, че си напра­вила страхотен избор. Но в край­на сметка хората са различни и понякога им трябва повече време, за да намерят общ език. А дори и да не успеят да го намерят – кое­то е малко вероятно, – пак се запитай: „Кой ще живее с него – ти или те?“

…СКЪСА ВСЯКАКЪВ КОНТАКТ С БИВШАТА СИ

„Принципно му имам доверие, но отношенията с предното му гадже ме притесняват. Може ли наистина да са „само приятели” ? – Биляна, 30 г.

По-адекватният въпрос е какво точно те притеснява във въпросните отношения. Как се вижда с нея – в по-голяма компания и от време на време и с теб, или винаги на четири очи? Дали споменава, че са пили кафе/обядвали и с това приключва темата, или „между другото“ имтира нейни изказвания седмици наред? Ясно е, че във втория вариант, как-то и ако се върне в 4 сутринта, след като са „излезли да се видят на по питие след работа“, ще се наложи да се намесиш.

„Xайде стига! Все едно вие не поддържате връзка с нито един бивш!- ядосва се Венци, 30 г. – Това, че един мъж е приятел с бивше гадже, не означава, че – едно, все още я обича, и две, текущата му връзка е жалък опит да я прежали. Нямате право да ревнувате по тоя глупав начин!“ Е, добре, донякъде е прав. Но имаш пълното право да настояваш двамата да се виждат при определени условия – срещите редовно да включват и твоя милост например. Ако двете се сприятелите, ти ще се чувстваш доста по-спокойна, а той няма да се усеща така, все едно трябва да избира между двете. Неслучайно е казано, че трябва да държиш приятелите си наблизо, а враговете – още по-наблизо. Ако тя е страхотна, както той твърди…защо да се лишаваш от ново ценно приятелство?

А и фактът, че той може да поддържа добри отношения с бивше гадже, говори добре за любимия ти. Нали не искаш утре, ако, не дай, боже, се разделите, да говори гадости зад гърба ти и да минава на другия тротоар, ако се засечете? Поддържането на нормални отношения след раздяла говори за емоционална-зрялост, а само емоционално зрелите индивиди ca готови да се обвържат сериозно.

Щом тя ме обича, защо не…

Ето няколко неща, с които дразним момчетата. Няма да е зле да си водиш бележки, защото няма начин да не ти се сторят доста познати!

„Оня ден чух в централната емисия новини как някаква жена предала мъжа си на данъчните, понеже не й давал достатъчно пари да ходи в мола да си купува парцалки, обувки и т.н. Питам, това нормално ли е? На мен ако една жена ми го скрои тоя номер, директно я изхвърлям като мръсно коте!“ – Жоро, 35 г.

„Защо не престане да ме пита по сто пъти дали е дебела? Наистина ми омръзва да повтарям до припадък едно и също, а именно, че в моите очи е страхотна! Ако не беше така, отдавна щях да съм си намерил друга.“ – Иво, 28 г.

„Ще ми се да не се цупи всеки божи път, когато искам да гледам мач. По дяволите, да не съм тръгнал да й изневерявам! Просто се събирам с компания, пием си бирата, говорим брутализми без цензура и си изкарваме екстра! То са едни фасони по време на Световното, все едно свършва светът! Аз да не би да й казвам да не си гледа сериалите, защото така не ми обръща внимание? Нищо подобно, оставям я на спокойствие, защото знам, че я кефят!“ – Анатоли, 30 г.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар