Хранителните добавки вече извоюваха достойно място в медицината!

Лекарите открай време са резервирани към рекламните твърдения на производителите на хранителни добавки.

На пазара се предлагат продукти със съмнителни качества, които обещават истински чудеса: от магическо отслабване до завидна полова мощ. От друга страна, дори и лекарите от старата гвардия признават, че някои хранителни добавки са си извоювали достойно място в съвременната медицина. Глюкозаминът е отличен пример за това – отначало препаратът е посрещнат с недоверие от лекарското съсловие, но през последните 15 години се доказа, че наистина подпомага възстановяването на ставния хрущял. Ревматолозите и ортопедите вече го предписват за облекчаване на ставни болки. Ликопенът (антиоксидант, който се съдържа в доматите) е друга хранителна добавка, одобрена от лекарската гилдия. Той се предлага под формата на хранителна добавка и понижава риска от рак на простатата. Коензимът Q10 (вещество, произвеждано в организма) подобрява работата на сърцето при болни със застойна сърдечна недостатъчност. Капсулите с рибено масло свалят нивото на „лошия” холестерол и на веществата, участващи във възпалителните процеси, които увеличават риска от инфаркт. Списъкът не свършва дотук.

Заложете на утвърдени търговски марки. Често анализите в независими лаборатории установяват, че някои хранителни добавки съдържат нищожни количества от заявените активни съставки, а други изобщо не ги съдържат или пък концентрацията им е различна във всяка таблетка. Дългогодишният авторитет на утвърдените производители е гаранция, че информацията, посочена върху опаковката, отговаря на истината.

Приемайте точната доза. Винаги четете внимателно етикетите и листовките и не предозирайте хранителните добавки. Същото се отнася и за лекарствата, продавани без рецепта. За предпочитане е да се съветвате с личния си лекар преди да приемате сами каквото и да било във вид на хапчета.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар