Билколечението навлиза все повече в живота ни!

Според Световната здравна организация около 80% от населението в света разчита на билките като на основно средство за лечение.

Лекарствените растения се предлагат на много по-ниска цена от медикаментите, в редица случаи са също толкова ефикасни, а често и по-безопасни от тях.

Наистина, ако сте свикнали само с едно движение на ръката да вземате поредната таблетка, идеята да приготвите домашна запарка от сушени листа може да ви се стори не особено вдъхновяваща, но какво толкова? Почти всички лечебни растения се продават и под формата на капсули или разтвор, с указания за правилната дозировка, отбелязани върху опаковката или в листовката за пациента. В много аптеки и магазини за натурални продукти можете да си купите билките и насипно. Другият вариант е да ги отглеждате у дома – в градината или в саксии. Обикновено след откъсването им билките се измиват и се окачват да съхнат с цветовете надолу. После се слагат в съд и се съхраняват на тъмно. Плътното напълване на съда елиминира кислорода и запазва лечебните вещества в растението. Ако използвате цветовете, билката се бере по време на цъфтежа.

Ако имате дискова херния, например, лекарят ще ви предпише: почивка, ултразвук, огромни дози противовъзпалителни медикаменти… Но вие не спирайте дотук. За облекчение на стомашните болки пийте чай от гол сладник, за неутрализиране на страничните ефекти на аспирина върху черния дроб – морски бял трън, а преди да се подложите на операция, приемайте ехинацея, за да се предпазите от евентуални инфекции.

Повечето билкови чайове се приготвят, като към 1 чаша вряла вода се добави 1 пълна чаена лъжичка сушена билка (или 1 супена лъжица прясна). Запарва се 10 минути, охлажда се и след това се прецежда. Пие се от 1 до 3 чаши на ден.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар