Похвалите играят изключително важна роля в процеса на възпитание

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Ако вмъквате няколко ключови фрази с положително въздействие, те ще спомогнат за взаимното разбиране между родители и деца и за изграждане на доверие

дете похвала

Това твърди известният американски психолог Джим Тейлър и изброява някои от тях.

Обичам те, независимо какви ги вършиш Още преди да проговорят, бебетата и малките деца ни разбират – чрез интонацията, зрителния контакт, физическата близост. Те много бързо научават какво означава „Обичам те“. Когато детето се разплаче и родителят дойде при него, то си превежда ситуацията така:“ Аз съм значим и обичан“ . Тази стабилна основа е добър залог за пълноценно развитие. Е, има ситуации, от които родителите така се изнервят, че им иде да крещят с всички сили. Например когато за осми път трябва да изпеят песничката за лека нощ, без която няма заспиване. Гневът е естествена реакция, но тя трябва да се овладее, защото не насочва към правилното решение. Малките деца не правят разликата между „Мама не одобрява поведението ми“ и „Мама не ме обича“. Чак към 10-годишна възраст те са способни да направят подобно разграничение. Точно затова е важно детето да чува: “ Обичаме те дори когато се държиш лошо.“ Избягвайте противоречивите послания – вместо нервно да пеете за пореден път приспивната песен, просто кажете: „Вече съм много изморен/ а, така че приключихме с пеенето“.

Ти можеш, имам ти доверие! Усещането, че могат да се справят с изпълнението на дадени задачи, кара децата да се чувстват доволни, дори щастливи. Не показвайте разочарование, ако нещо не са свършили както трябва. „Работата на родителите е да поставят на децата задачи, които са по възможностите им“, казва Джим Тейлър. Всекидневието е пълно с такива -обличане, подреждане на масата, помощ по време на пазаруване, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар