Повече разбиране и гъвкави правила за своенравния тийнейджър

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

От ден на ден детето ви придобива все по-голяма самостоятелност

тийнейджър

Въпреки това няма тийнейджър, който периодично да не прави по някоя издънка. И тъй като малко родители знаят къде да „теглят чертата“, американската психоложка Памела Либерман обяснява как да поставяте граници, без открито да накърнявате толкова ценната за пуберите свобода. Само така ще може да им помогнете да си изградят самодисциплина и чувство за отговорност.

Приемете, че нещата се променят. Докато расте, детето ви все по-малко ще разчита на вас. Това обаче съвсем не означава, че трябва да спрете да присъствате в живота му. Напротив – задължително е все така да бъдете там, макар и по съвсем различен начин от досегашния.

Създайте заедно новите норми на поведение. Така тийнейджърът ще живее с убеждението, че всъщност той ги е измислил, а не вие, и в повечето случаи ще ги спазва. Вече не може да му казвате да не излиза вечер. Но пък му обяснете защо не е редно да се прибира след 11 часа – навън е тъмно, опасно, спира градският транспорт. Нека сам да реши до колко часа има възможност да стигне до квартала ви. По същия начин подходете и към ученето, домакинските задължения, отношенията у дома.

Бъдете гъвкави. Случи ли се тийнейджърът да наруши някое правило, внимателно изслушайте оправданията му. Поне в половината от случаите те са верни. Ако усетите, че детето не ви лъже, направете компромис. Но не превръщайте това в практика, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар