Какъв човек отглеждате?

Въз основа на клиничния си опит австралийският психолог Андрю Фулър прави типология

Денис Белята

Андрю Фулър е австралийски клиничен психолог и семеен терапевт с успешна дългогодишна практика. През кабинета му са минали хиляди деца, докато един ден той осъзнава, че всъщност се „въртят едни и същи – наистина с различни лица, странности и характери, но основните поведенчески модели напълно се затвърждават.“

Специалистът твърди, че има няколко ясно разпознаваеми типове на поведение, които издават и какъв човек ще стане вашето дете.

Манипулатор

Такова хлапе може да върти възрастните на малкия си пръст. Стреми се винаги да е в центъра на вниманието и да е най-добро във всичко. Случва се някои да тормозят другите деца, но майсторски се правят на невинни пред възрастните. Бързо нагаждат поведението си според ситуацията, като интуитивно следват максимата, че целта оправдава средствата.

Дипломат

Той е необикновено умен и изключително изобретателен. Денис Белята от едноименния филм е типичен представител на този модел на поведение. Умее да очарова околните с веселия си нрав. Проблемът е, че няма чувство за мярка и не знае кога да спре. Дипломатът никога не се признава за победен. Ако сте родители на такова дете, ще се люшкате между двете крайности: между смеха и забавлението и желанието да го напердашите.

Спорещ

Енергични, решителни и притежаващи дар слово, такива деца са ревностни застъпници на справедливостта. Те могат да превърнат живота ви в един безкраен разговор на тема кой е получил най-голямото парче от тортата и честно ли е това. А ако ги накарате да свършат нещо, бъдете готови за як отпор и дискусия по въпросите за правата на човека, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар