Дразнят ли ви приятелите на вашия пубертет?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Омръзнало ви е приятелите на вашия пубер да му звънят по всяко време на денонощието по телефона, а понякога даже и на вратата

приятел пубер

Дразните се, когато го поканят на купон в последния момент и той зареже всичко, за да излезе. Направо се вбесявате, когато чати с часове, за да обменя кой знае какви мисли и тайни с „фендовете“. Чудите се защо те имат пълен достъп до Фейсбук профила му, а вие виждате само постовете, до които благоволи да ви допусне. Ако изобщо допусне да се сприятелите виртуално. С една дума – ревнувате от близостта на сина или дъщеря си с техните връстници.

Успокойте се, реакцията ви е нормална. Доскоро сте имали почти пълна власт над детето си, обичате го, тревожите се за него, но то малко по малко ви се изплъзва, най-вече с помощта на приятелите си. Това се случва, откакто свят светува – просто природата е решила така и ще трябва да й се подчините. Затова не ревнувайте и избягвайте да критикувате приятелите на сина или дъщеря си за дреболии. Ако се тревожите, че те са опасна компания, това е съвсем друг сюжет (моля, вижте следващия текст).

А и според психолозите създаването на трайни приятелства е едно от най-важните преживявания през пубертета. Ето и причините:

• Изгражда връзки за цял живот. Почти няма пубер, който да няма най-добър приятел. Когато са от един и същи пол, дотолкова започват да си приличат на външен вид и в поведението, че често ги питат дали не са братя или сестри. Освен това всеки тийнейджър е част и от компания от сходни по манталитет хора, с които също се чувства прекрасно.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар