Да се справим с депресията с когнитивно-поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия е подход, който се използва за лечение на умствени разстройства и личностни или семейни проблеми.

Когнитивно-поведенческата терапия  е подход, който  е особено полезен при депресивните състояния. Той може да се прилага при по- леки или продължителни депресивни състояния, където антидепресантите са или неефективни, или нежелани. Основава се на наблюдението, че депресивно болните често имат погрешни и твърде песимистични мисли за себе си, за условията, в които се намират и за бъдещето.

Доказано е, че ефикасността на когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) е също толкова голяма, колкото и резултатите, пости­гани от медикаментите в лечението на депресия. Допълнителните преимущества на КПТ са, че е по-евтина и няма странични ефекти. Всъщност прилага­нето й е толкова успешно, че в Института по психиат­рия към „Кингс Колидж“, Лондон, са разработили компютърна програма, наречена „Beating the Blues“ („Да победим тъгата”). Използва се при пациенти с лека до умерена форма на депресия. Резултатите сочат, че програмата премахва състоянието на тре­вожност и депресия по-бързо и по-трайно от традиционно изписваните медикаменти за лечение на проблема.

Каква е целта на когнитивно-поведенческата терапия?

Когнитивната терапия цели да коригира мрачни мисли и в същото време дa покаже на болния, че е способен да преодолее проблеми, с които той нормално не би се заел поради песимистичните си убеждения. Въпреки че първичният фокус на този тип терапия са мислите на болния, тя може да бъде включена в поведенческата терапия, тъй като набляга върху практически цели и тъй като мислите се подчиняват на същите закономерности, както и действията.

Терапията може да се прилага при тревожност, депресия, паника, фобии, стрес, булимия, посттравматично стресово разстройство, биполярно разстройство, психози, гняв, ниско самочувствие. Провежда се индивидуално или с група от хора.

Крачка напред към успешно лекуване на депресия

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар