Няколко трика за предпазване от стоматологични проблеми

Така неприятните за всички стоматологични проблеми могат да бъдат избегнати благодарение на тези трикове.

 

Растителен екстракт

Страдате от толкова силен зъбобол, че ви идва да вземете конец, да завържете единия край около проблемния зъб, а другия около дръжката на вратата, и да я зат­ворите с ритник. Все пак почакайте. Преди да предприемете такава драстична мярка, сипете няколко капки карамфилово масло върху малко памук, поставете върху болния зъб, притиснете и задръжте така 3-4 минути. Изплюйте памука, разтворете няколко щипки сол и капки от маслото в малко вода и жабуркайте. Карамфиловото масло прави чудеса със зъбобола – не само премахва болката, но убива бактериите, които биха могли да влошат състоянието. Екстрактът от ванилия има същия ефект и може да се използва вместо него. Не забравяйте обаче, че това е вре­менно лекарство. Ще трябва да ви пре­гледа стоматолог, за да установи каква е причината за проблема.

Сварете чай

Когато става въпрос за зъбите, чаят често не се радва на осо­бена популярност, тъй като танините в него предизвикват потъмняване на емайла. Той обаче съдържа флуорид и други вещества, които защитават емайла, предпазват от кариес и пречат на намножаването на бактерии. Ако след като си измиете зъбите, ги изплак­нете със зелен чай, ще намалите плаката и риска от заболяване на венците. Научно изследване показва, че хората, употребяващи редовно чай, се радват на по-малко проблеми със зъбите.

Избягвайте скритите захари

Избирате ябълки вместо ябълков пай, морко­ви вместо лепкав карамел и вода вместо газирани напитки, но как се справяте със скритите захари? Те се спотайват навсякъде, включително в таблетките против киселини, сиропа за кашлица и витамините.

Съдържанието на захар в някои ме­дикаменти за деца е доста високо и проучванията сочат, че това увеличава случаите на кариес. Затова си измийте зъбите, след като изпиете лекарството, както бихте направили, след като сте похапнали кекс или шоколад.

Не дъвчете витамините

Много от витамините се предлагат като дъвчащи дражета с високо съдържание на захар, която може сериозно да увреди емайла на зъбите. Затова специалистите съвет­ват да приемате таблетки за пиене.

 

 

Ето как може естествено да избелите зъбите си!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар