8 полезни неща, които трябва да знаете за хранителните добавки

Има страхотно разнообразие от нови добавки, които можете да купите без рецепта.

 

Те значително ще подобрят здравето и тонуса ви. За да избегнете често срещани грешки в начина на приемане, прочетете следващите осем съвета как да извлечете максимална полза от тях.

Вземайте по време на хранене

Ако приемате мултивитамините си по всяко време, това е все едно да се опитате да гасите пожар с градинска лейка Организмът ви трябва да е в състояние да усвои витамините и минералите, съдържащи се в голя­мата таблетка, в противен случай ползата е нулева. За най- пълноценно усвояване повечето витамини и минерали трябва да се приемат по време на хранене (все пак прове­рявайте в упътването).

Витамини за деца

Ако имате проблем с преглъщането на едри таблетки, изберете добавка за деца. Детските витамини под формата на сироп или бонбони за смучене са добре дошли за хора с „тясно гърло“. Прочетете листовката и увеличите дозата така, че да отговаря на приема, подходящ за възрастни.

Не ги пийте с кафе

Пропускате важни елементи. Предполага се, че кофеинът пречи на организма ви да усвоява калций, магне­зий, цинк и мед, както и витамините А, В и С. Не консумирайте кафе или чай поне 15 минути преди и след приемането на добавките. Използвайте вода със стайна температура.

Пийте витамин D

Според някои изследвания сред многото ползи на  витамин D, известен още като „слънчевия” витамин, тъй като се произвежда в кожата, когато е изложена на слънце, е фактът, че предпазва от над 10 вида рак, укрепва плътността на костите, понижава риска от развитие на диабет тип 2 и множествена склероза, подобрява имунитета и работата на мозъка. Ето защо хората, които не си набавят достатъчно слънчева светлина (какъвто е случаят с повечето от нас през зимните месеци), трябва да вземат допълнително 1000 IU на ден чрез различни храни (включително обогатени с витамина прясно мляко или портокалов сок) или чрез добавки. Останалите от нас трябва да приемат пoне 400 IU (единицата IU е международна, като 1IU се равнява на 0,67 мг).

 

продължение…

 

 

Полезни ли са хранителните добавки

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар