Има ли правилна поза при кърмене?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Майчиното мляко е най-подходящата и пълноценна храна за бебето

майка бебе

Кърменето е естествен процес след бременността и раждането. Какви предимства дават различните пози при хранене, описва Хана Лотроп в „Книга за кърменето“. Тя припомня позабравената биологична поза, която позволява на бебето да действа според вродените си рефлекси – майката лежи по гръб, а детето е отгоре по корем и суче. При поза „люлка“ бебето е в свитата в лакътя ръка на майката -предната му част е обърната към нея, а тялото и главата образуват една линия. „Изпробвай да пиеш с обърната настрани глава и ще разбереш за какво става дума“, е краткият коментар на авторката на книгата.

За недоносени бебета и за новородени със слаб сукателен рефлекс Хана Лотроп препоръчва „кръстосана люлка“ – майката крепи главичката на детето с длан и я води, докато долната част на ръката подпира гръбчето. Т.нар.“ футболна поза“ е подходяща за кърмачки с разранени зърна – бебето се гушва под мишница, тялото и крачетата сочат настрани и назад, а главичката се крепи с носещата длан. Дори и за плачливите бебета, които се успокояват само като ги носят на ръце, има удобна поза за кърмене в изправено положение – слингът върши идеална работа, но може да се прилага и поза люлка (започне ли детето равномерно да суче, по-добре майката да седне). Ако все пак ще кърми на крак, нека стъпалата са леко разтворени, раменете – отпуснати, а колената да не са изпънати.

Опирайки се на своя богат професионален опит, Лотроп дава отговори на всички въпроси, свързани с отглеждането на бебе, но посвещава няколко глави и на личния живот на майката, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар