12 лесни стъпки към вярната комуницация

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Думите са сила, която може да се овладее

Нюберг и Уолдман, автори на книгата „Магията на думите“, публикувана у нас от AMG Publishing и представена първо от вестник „Всичко за семейството“смятат, че е достатъчно да предприемете 12 стъпки, за да усвоите съпричастната комуникация:

1. Отпуснете се. Стресът, безпокойството и раздразнителността подкопават ефективността на всеки разговор или социално взаимодействие.
2. Останете в настоящия момент. Мислете само за разговора, който водите, без да се отплесвате.
3. Поддържайте вътрешна тишина. Ту слушайте, ту говорете, в никакъв случай не допускайте странични мисли да ви разсейват. Научете се да говорите правилно, за да бъдете чути
4. Бъдете по-позитивни. Ако имате градивни предложения, събеседникът ви със сигурност ще се вслуша в думите ви. Решите ли да го товарите с оплаквания, той инстинктивно ще се отдръпне.
5. Мислете за най-дълбоките си ценности. Това означава да не критикувате околните без повод, да не злословите, да не използвате обидни думи.
6. Върнете се към приятен спомен. Усетите ли, че сте отрицателно настроени, прояснете съзнанието си, като възкресите някой щастлив миг.
7. Наблюдавайте невербалните знаци. Те представляват 70% от общуването. Ако искате да влезете в синхрон със събеседника си, най-напред започнете почти огледално да копирате жестовете му. След това постепенно го отведете към състояние на отвореност. За целта обърнете дланите си нагоре, разтворете ръце и крака, усмихвайте се по-често.
8. Изразявайте висока оценка и признателност. Щом сте решили да общувате с този човек, значи той ви е привлякъл с нещо. Кажете му го.
9. Говорете топло. Добре е да се упражнявате, за да стане гласът ви с по-нисък тембър, без пискливи нотки.
10. Говорете бавно. Важното е всяка ваша дума да бъде осмислена и разбрана от събеседника ви.
11. Говорете кратко. Излишните словоизлияния само биха объркали и отегчили човека срещу вас.
12. Слушайте внимателно. Това е най-важната част от общуването – да разберете какво има да ви казва другият човек, за да можете да отговорите на очакванията и изискванията му.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар