Пробвайте здравословен режим с АЗИАТСКА диета

Традиционно консумираните в Азия хра­ни, в съчетание с високата физическа ак­тивност на населението, са основните причини за изключително ниската често­та на сърдечносъдовите заболявания, осо­бено в селските райони на Китай.

 

В Юго­източна Азия обаче, като последица от глобализацията, начинът на живот на ме­стното население все повече се доближава до западноевропейския и честотата на те­зи заболявания постепенно нараства.

 

Традиционният хранителен режим в Китай, Япония и в повечето азиатски дър­жави включва храни на растителна осно­ва – обилно количество ориз, оризови спагети, много видове плодове, зелено- листни и други зеленчуци, белтъчини под формата на понижаващи холестерола соеви продукти и полезната за сърцето риба. Червено месо и млечни продукти почти не се консумират и съдържанието на наситени мазнини е сравнително нис­ко. (Калций се доставя чрез зеленчуците и обогатените с калций соеви продукти.)

 

За разлика от средиземноморската кухня в азиатската мазнините не присъ­стват в такива големи количества. Този режим е подходящ за хората, които контролират теглото си, защото изключва висококалоричните мазнини. Освен това всички знаем колко вкусна е азиатската кухня. Но все пак внимавайте, защото ки­тайските ресторанти често ни съблазня­ват с богати на мазнини хрупкави пърже­ни месни блюда. По-добре си поръчвайте задушени ястия и допълнителна порция зеленчуци, пропуснете апетитните пър­жени храни и наблегнете на ориза.

 

 8 стъпки към по-здравословно хранене

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар