Как да се предпазите от недобросъвестни кредитоискатели?

Има хора, които умеят спокойно да отказват, ако човекът не им внушава особено доверие

А някои по принцип не могат да казват „не“. Трябва да се научим да бъдем по-твърди и далновидни. Опитайте да се подсигурите от недобросъвестни длъжници с помощта на няколко прости правила и… магически „лекарства“.

Първо, сключете договор със самите себе си: определете точно колко пари можете да „пожертвате“ за приятели. И никога не превишавайте тази сума. Ако подозирате, че този, който ви иска заем, няма да ви го върне, предложете му малка сума (5-10 лв): така хем няма да му откажете, хем няма да сте „вътре“. И отново не забравяйте за „златните правила на кредитора“.

• Когато давате пари, дръжте ги в дясната ръка, когато получавате – вземайте с лявата.
• Слагайте парите направо в ръката на човека, който ви е помолил, така че той да не ги изпусне.
Ако все пак изпусне една купюра или се спъне, или в момента на предаване на парите се случи някакво произшествие (например звънне мобилният му телефон), веднага три пъти кажете наум: „Ако някой е виновен, нека парите ми да се върнат назад!“, иначе ще се наложи да чакате много дълго да ви върнат дълга. А ако вие самите изпуснете парите, постарайте се да поправите случилото се, като кажете наум: „Мощна, мощна е моята хазна!“.

В никакъв случай не давайте заем по тъмно, защото финансовият ви успех ще се заблуди в тъмнината.

• Отбройте сумата, която давате назаем, в най-едрите банкноти, при това се постарайте да дадете малко повече и обезателно поискайте ресто. Ако длъжникът няма да ви върне, помолете му да ви развали поне десет лева под предлог, че сте забравили да си купите цигари. Получената от длъжника банкнота или монета скрийте в сейф и я пазете, докато не ви върнат парите.

Спазвайте тези правила винаги, за да може деструктивната енергия на отношенията „длъжник-кредитор“ да не разруши вашата дружба или привързаност.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар