Жените са скрити жертви на инфаркта

Можем да спестим много болка за себе си и тъга за нашите близки, ако спазваме само две основни правила

Факт е, ч повече от 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечен инфаркт могат да бъдат предотвратени. За целта трябва да си наложим не много сложна промяна в начина на живот и на хранене. И това не са празни приказки, а мнението на проф. д-р Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България. Пред вестник „Всичко за семейството“ той изложи две тактики, които ще направят сърцето ви здраво и дишането свободно.

Само ограничаването на тютюнопушенето може да намали тази смъртност с 20% в следващите осем години, казва той. В подкрепа на твърдението си авторитетният кардиолог дава за пример Шотландия, където това вече е факт след забраната на тютюнопушенето на обществени места.

Сърдечно-съдовите заболявания в голяма степен са следствие от четири вредни навика: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, ниска физическа активност и неправилно хранене. Това са рискови фактори, върху които човек може да повлияе. От Дружеството на кардиолозите в България да се спазват ето тези две основни правила:

1. Отказването от цигарите е възможно най-важната стъпка, която пушачите могат да направят, за да подобрят дължината и качеството на живота си. Когато захвърлите цигарите, за да не се върнете пак към тях:
• Спрете или ограничете приема на алкохол възможно най-много. Това ще намали желанието да запалите цигара, когато пиете.
• Избягвайте други пушачи, когато е възможно.
Присъствието им може да увеличи нуждата да запалите.
• За да не увеличите теглото си, спазвайте здравословна диета и поддържайте физическа активност. Не позволявайте на допълнителните килограми да ви разсейват от основната ви цел – да откажете цигарите.
• Потърсете помощ. Кажете на семейството, приятелите и колегите си, че ще спрете да пушите и искате тяхната подкрепа. Помолете ги да не пушат около вас. Запишете се за индивидуална или групова терапия. Говорете с лекаря си и помолете за информация за програми във вашия град.

2. Ограничаване на алкохола. Разумната консумация на алкохол за мъжете е 280 мл абсолютен алкохол на седмица (7 чаши концентрат от 100 мл, или 11,2 бутилки бира от 500 мл, или 17,5 чаши вино от 150 мл). За жените седмичната норма е 140 мл абсолютен алкохол (3,5 чаши концентрат от 100 мл, 5,6 бутилки бира от 500 мл, или 8,8 чаши вино от 150 мл).

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар