Кудзу е билката с най-универсални приложения в алтернативната медицина

Има исторически сведения, според които родината на кудзу е Япония

През вековете това растение се е разпространило в различни части на света, където условията са подходящи то да расте и да се развива. В много части на Северна Америка кудзу се счита за досаден плевел, защото много бързо се развива. Така идва идеята фермерите да отглеждат билката, за да може тя да помага на повече хора по света. В годините на рецесията (началото на 20-век) е имало специално издаден указ, според който пустеещите земи е трябвало да бъдат засети с кудзу, за да може това да осигури някакво препитание на онези, които са били най-силно засегнати от Голямата депресия.

Кудзу е едно от най-ранните кореноплодни растения, използвани в традиционната китайска медицина. Тази бързо развиваща се билка има много ползи за здравето, но само коренът се използва в билковите лекарства.

В продължение на векове кудзу е съставка в традиционната китайска медицина за лечение на главоболие и болки в шията. Но безспорно, най-голяма известност това растение придобива заради ползите, които то има в борбата с алкохолизма. За 2000 и повече години, билковият чай, известен в Китай като Ксинг-Жиу-линг озаптява успешно желанието за алкохол при онези, които не могат да го контролират самостоятелно. Проучване на известен биохимик от Харвард сочи, че тази билка не само потиска желанието за алкохол, но 80 на 100 от хората в проучването са се отказали напълно от пиенето на спиртни напитки след проведено 4-седмично лечение.

Кудзу може да предизвика отвращение от алкохола и това е доказано от учени от университета в Индиана. Две специфични съединения, открити в кудзу изглежда променят ензимите, които разграждат алкохола в черния дроб. По време на този процес, вторичният продукт, известен като ацеталдехид предизвиква гадене, разстроен стомах, както и цялостен дискомфорт в тялото.

Кудзу може да бъде по-полезен и за нещо повече от това да лекува алкохолизма. Тази билка може да увеличи циркулацията на кръвта, което има положителен ефект върху мускулните болки и страдания. Съединенията, открити в кудзу са в състояние да подобрят притока на кръв и така да намалят претоварването на сърцето. Този ефект на релаксация може да забави пулса и да намали стреса.

Вещества, открити в кудзу реагират и на бактерии в храносмилателния тракт и на свой ред действат химически подобно на естрогена. Изследователите са проучили този ефект и как растението може да бъде полезно при лечение на рак на гърдата и фиброкистозна болест на гърдата.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар