4 причини да откажем газираното

Така любимите на всички газирани напитки, които са неизменна част от ежедневието ни, могат и да бъдат изключително вредни за нас. Ето причините:

1. Организмът по-трудно усвоява полезните вещества в следствие на редовната консумация на газирани напитки. Фосфорната киселина, която често се съдържа в любимите напитки, изчерпва калция и магнезия в организма ни с изключителна бързина. А точно тези две вещества са особено важни за укрепване и съхраняване на имунитета ни.

2. Голяма част от газираните напитки имат високо съдържание на фруктозен сироп от царевица, в който пък има високи нива на свободни радикали. Те са свързани с увреждането на тъканите, развитието и усложнения на диабет. Също така в тези напитки често има прекомерно количество захар, която както знаем е една от трите бели врагове на организмът.  Друг проблем на газираните напитки е използването на заместител на захарта – аспартам, който е канцерогенен в прекомерна консумация.

3. Пластмасовите бутилки, в които се съхраняват газираните напитки (това може да се отнася и за минералната вода), съдържат токсичния химикал бисфенол А, който влияе вредно на ендокринните жлези в организма.

4. Газираните напитки увеличават теглото. Освен, че това не е добре за външния ни вид редовния прием на газирани напитки може да доведе и до наднормено тегло, което вече е вредно като цяло за организма. Проблемът идва отново от високото съдържание на захар и заместители на захарта. Когато усетим сладък вкус в устата си към тялото се изпраща сигнал да запази мазнините и въглехидратите. Също така сладките напитки насърчават отделянето на инсулин в тялото, което пък блокира способността му да изгаря мазнините.

Можете да замените газираните напитки с вода, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, чай – горещ/студен, айран, прясно мляко.

 

 

 

Зависимостта между езика и болестите

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар